Azmin calon MB Selangor, Radzi Jidin sebagai ‘back up’

PETALING JAYA: Dua bekas menteri Azmin Ali dan Radzi Jidin dilihat sebagai calon utama Perikatan Nasional untuk menteri besar Selangor, jika gabungan itu menang PRN akan datang susulan pelantikan mereka sebagai penyelaras pilihan raya.

Penganalisis politik, Azmi Hassan dari Akademi Nusantara, berkata peluang Azmin dilihat lebih cerah berbanding Radzi kerana pernah menjadi menteri besar Selangor dari 2014 hingga 2018, namun timbul kebimbangan beliau bakal berdepan satu lagi episod kekalahan seperti di Parlimen Gombak pada PRU15.

Berdepan situasi terbabit, Azmi percaya PN meletakkan Radzi sebagai “calon simpanan” sekiranya Azmin tewas, memandangkan beliau berpengalaman sebagai menteri dan kemampuannya menundukkan ahli politik veteran Umno, Tengku Adnan Mansor di Putrajaya pada PRU15.

Beliau mengulas pelantikan Azmin, Radzi, dan Rashid sebagai penyelaras Bersatu di Selangor menjelang PRN akan datang. Pada Ahad, Muhyiddin berkata pemimpin daripada Bersatu akan dipilih sebagai menteri besar Selangor dan Negeri Sembilan jika PN menawan negeri berkenaan.

Bagaimanapun, Azmi berpendapat kes mahkamah yang sedang dihadapi pemimpin Bersatu akan menyukarkan angan-angan Muhyiddin merampas dua negeri ditadbir Pakatan Harapan (PH) itu, walaupun PN membuat kejutan pada PRU15.

“Mengambil kira gelombang hijau semasa PRU15, ia tidak berlaku di negeri Barat Semenanjung, termasuk Selangor dan Negeri Sembilan.

“Ditambah pula dengan isu Jana Wibawa, agak sukar untuk Bersatu dan PN menawan dua negeri ini,” katanya.

Ahmad Fauzi Abdul Hamid dari Universiti Sains Malaysia senada dengan Azmi bahawa Bersatu meletakkan Azmin sebagai calon menteri besar, namun perlu mempertimbangkan kawasan selamat untuk beliau.

“Muhyiddin boleh memindahkan Azmin ke kerusi boleh menang jika merasakan Bukit Antarabangsa (kawasan disandang Azmin) bermasalah berdasarkan keputusan PRU15.

“Saingan dijangka sengit di Selangor, perlu ada rancangan B dan C jika rancangan utama tidak menjadi contohnya calon utama menteri besar kalah,” katanya.

DUN Bukit Antarabangsa yang disandang Azmin terletak dalam Parlimen Ampang. Pada PRU lalu, calon PH Rodziah Ismail menewaskan Zuraida Kamaruddin dan lapan pencabar lain, dengan 56,754 undi dan majoriti 29,681.

 

Jika anda mengalami kemurungan dan tekanan hubungi:
MHPSS di 03-29359935 atau 014-3223392

Talian Kasih 15999 / WhatsApp Talian Kasih di 019-2615999 (Bagi pelbagai bantuan aduan keganasan rumahtangga dan pelbagai lagi masalah seperti penderaan);

KSK-Care JAKIM di WhatsApp 0111-9598214
Befrienders Kuala Lumpur di talian 03-76272929

CPRC Kebangsaan KKM
Telefon : 03 8881 0200 / 03 8881 0600 / 03 8881 0700
Whatsapp : +60178429454
Email : [email protected]

Kongsikan kepada keluarga dan rakan anda

Baca Artikel Menarik:

Layari Laman Facebook MYKMU.NET

Sultan Johor cukup murka dengan Kerajaan pimpinan Mahathir

Kamal Adli boleh kehilangan nyawa jika sasaran penyerang tersasar ke bawah

Perompak dan peraba kemaluan gadis penjual ketum diburu Polis [VIDEO]

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
%d bloggers like this:

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker