Tabung derma ‘Tahfiz Palsu’ di restoren kaut ratusan ribu ringgit

.

MELAKA – Satu sindiket dikesan menggunakan nama madrasah dan tahfiz yang tidak wujud atau tidak lagi beroperasi untuk mengaut keuntungan lebih RM120,000 setahun dengan meletakkan tabung di lokasi tum­puan dan premis perniagaan.

Sindiket itu tidak meletakkan alamat pada tabung wang tersebut, sebaliknya hanya nombor telefon dan gambar madrasah atau tahfiz yang tidak wujud atau sudah ditutup bagi meyakinkan orang ramai untuk bersedekah.

Hasil soal siasat ke atas pemilik premis, mereka memaklumkan ahli sindiket datang secara berseorangan dengan menaiki kereta sebelum meminta kebenaran untuk meletakkan tabung kutipan derma.

Ada antara mereka yang memakai jubah untuk meraih keya­kinan pemilik premis berhubung keperluan madrasah atau pusat tahfiz itu yang kononnya memerlukan dana orang ramai.

Taktik itu bagaimanapun terbongkar selepas Jabatan Agama Islam Melaka (JAIM) melakukan operasi Ops Tanggal di sekitar negeri ini kelmarin.

Pengarah Jabatan Agama Islam Melaka (JAIM), Datuk Che Sukri Che Mat berkata, dalam operasi tidak sampai tiga jam itu, pihaknya mengenal pasti 17 tabung yang diletakkan sindiket terbabit antaranya di restoran, warung, pasar raya dan stesen minyak.

“Dalam operasi itu, daripada 50 tabung yang diperiksa, 17 daripadanya dipercayai diletakkan oleh sindiket. Mereka dikatakan datang mengaut hasil setiap dua minggu.

“Setiap tabung yang dirampas berisi wang sumbangan RM200 sehingga RM300,” katanya ketika dihubungi Kosmo! di sini, semalam.

Menurut beliau, usaha mengesan pergerakan sindiket tabung derma itu sedang giat dijalankan.

Jelas beliau, pemeriksaan mendapati sindiket terbabit meletakkan tabung derma di seluruh daerah di negeri ini dan tidak menolak kemungkinan menggunakan modus operandi sama di negeri-negeri lain bagi mengaut keuntungan berganda.

Mengulas lanjut, beliau berkata, hasil soal siasat pemilik premis memaklumkan sindiket dikatakan datang secara berseorangan dengan menaiki kereta sebelum meminta kebenaran untuk meletakkan tabung.

“Bagaimanapun pemilik premis tidak mengaku sama ada mereka diberikan komisen dengan membenarkan tabung-tabung diletakkan di premis masing-masing,” katanya.

Dalam pada itu, beliau berkata, sebanyak 33 tabung derma lain dirampas kerana menyalahi peraturan di bawah Seksyen 94 Enakmen Pentadbiran Agama Islam Negeri Melaka (Pindaan) 2022.

“Tabung ini tidak sepatutnya ditinggalkan di premis-premis perniagaan, sebaliknya dibawa pemungut itu sendiri dan mereka perlu menunjukkan kad kuasa daripada Majlis Agama Islam Melaka (MAIM) semasa kutipan dilakukan.

“Mereka juga perlu mengeluarkan resit pembayaran kepada penderma,” katanya.

Justeru, Che Sukri menasihatkan orang ramai supaya menya­lurkan sumbangan menggunakan saluran yang betul termasuk di tabung masjid dan surau di bawah pentadbiran majlis agama Islam negeri masing-masing.

 

Jika anda mengalami kemurungan dan tekanan hubungi:
MHPSS di 03-29359935 atau 014-3223392

Talian Kasih 15999 / WhatsApp Talian Kasih di 019-2615999 (Bagi pelbagai bantuan aduan keganasan rumahtangga dan pelbagai lagi masalah seperti penderaan);

KSK-Care JAKIM di WhatsApp 0111-9598214
Befrienders Kuala Lumpur di talian 03-76272929

CPRC Kebangsaan KKM
Telefon : 03 8881 0200 / 03 8881 0600 / 03 8881 0700
Whatsapp : +60178429454
Email : [email protected]

Kongsikan kepada keluarga dan rakan anda

Baca Artikel Menarik:

Layari Laman Facebook MYKMU.NET

Alicia Amin, Dr Farzan sah bercerai selepas dua tahun bersama

Fizz Fairuz kena sembur dengan Along

Kena scam RM1575 untuk screen protector di Petaling Street

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also
Close
Back to top button
%d bloggers like this:

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker