Pemakaian orang awam di Balai Polis, Musa Hassan dan Acryl Sani berbeza pendapat

Bekas ketua polis negara, Musa Hassan tidak bersetuju dengan Ketua Polis Negara, Acryl Sani Abdullah Sani berhubung pemakaian orang ramai yang pergi ke balai polis membuat laporan.

“Menjadi kewajipan polis untuk menerima laporan sedemikian dalam apa jua keadaan,” katanya dalam catatan Twitter mengenai kontroversi etika pemakaian untuk pelawat ke balai polis.

Musa berkata, tiada orang akan pergi ke balai polis melainkan terpaksa kerana mereka memerlukan bantuan.

“Ia bukan saja dalam kes hidup dan mati, justeru tidak kisah bagaimana seseorang itu harus berpakaian. Menjadi kewajipan polis menerima laporan sedemikian dalam apa jua keadaan.”Beliau berkata demikian selepas Acryl Sani dilaporkan berkata, penguatkuasaan etika pemakaian orang ramai ketika berurusan di pejabat kerajaan terpulang kepada budi bicara ketua jabatan dan kelonggaran mungkin diberikan dalam kes kecemasan tertentu.

Awal minggu ini, seorang wanita dilaporkan dilarang memasuki IPD Kajang, walaupun berseluar pendek menutup bahagian lututnya.

Wanita itu hanya dibenarkan memasuki balai polis selepas kakaknya membawa seluar panjang. Dia ke IPD Kajang untuk membuat laporan mengenai kemalangan jalan raya.

Terdahulu, Acryl Sani pada Sabtu dilaporkan berkata, mereka yang pergi ke balai polis perlu menjaga prinsip kelima Rukun Negara dan berpakaian sopan serta menjaga akhlak.“Kita boleh membuat kelonggaran berdasarkan jenis kecemasan dihadapi pengadu ketika membuat laporan di balai polis,” katanya.

 

Jika anda mengalami kemurungan dan tekanan hubungi:
MHPSS di 03-29359935 atau 014-3223392

Talian Kasih 15999 / WhatsApp Talian Kasih di 019-2615999 (Bagi pelbagai bantuan aduan keganasan rumahtangga dan pelbagai lagi masalah seperti penderaan);

KSK-Care JAKIM di WhatsApp 0111-9598214
Befrienders Kuala Lumpur di talian 03-76272929CPRC Kebangsaan KKM
Telefon : 03 8881 0200 / 03 8881 0600 / 03 8881 0700
Whatsapp : +60178429454
Email : [email protected]

Kongsikan kepada keluarga dan rakan anda

Baca Artikel Menarik:

Layari Laman Facebook MYKMU.NET

Campak Botol Wiski Dari Balkoni Ke Jalan Raya (Video)

Lelaki ditahan arah kakak ipar hisap kemaluannya

Wanita tanggal pelitup muka terkejut lintah melekat dalam hidung [VIDEO]

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
%d bloggers like this:

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker