Masih ada lagikah UMNO, BN pada PRU16?

Masih ada lagikah UMNO, BN pada PRU16?

JIKA diimbau atau diteliti kembali keputusan Pilihan Raya Umum (PRU) dari PRU 11 hingga PRU 15, apa yang dijumpai adalah suatu yang amat menakutkan.

Rasa takut itu lebih tepat ditumpukan pada jumlah kerusi yang dimenangi UMNO dan Barisan Nasional (BN) khususnya dalam tempoh 18 tahun dari 2004 hingga 2022.Dalam pemerhatian dan penelitian itu, sedar atau tidak, UMNO dan BN sedang melalui era kejatuhan atau dengan lebih tepat kemerosotan sokongan orang Melayu, masyarakat Cina dan kaum India kepada parti itu.

Kemerosotan itu mula dikesan pada PRU 12 tahun 2008, apabila jumlah kerusi yang dimenangi UMNO dan BN ketika itu sekadar 140 kerusi, sedangkan jumlah sebelumnya iaitu pada PRU 11, parti keramat orang Melayu itu menang lebih 200 kerusi.

Dalam PRU 12 itu, UMNO dan BN hilang sebanyak 60 kerusi, kemudian PRU 13 hilang lapan kerusi menjadikan 132 kerusi yang dimenangi pada 2013 dan hilang lagi 53 kerusi pada PRU 14 apabila UMNO dan BN hanya mendapat 79 kerusi.

Namun, daripada 79 kerusi itu, UMNO dan BN hilang lagi 39 kerusi apabila 39 ahli Parlimennya lompat parti menyertai Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu).Dengan tindakan itu, UMNO dan BN tinggal 40 kerusi sehinggalah pada PRU 15 jumlahnya makin berkurangan kepada 30 kerusi.

Sungguhpun jumlahnya berkurangan, berkat keramat yang ada pada parti itu, meletakkan UMNO dan BN masih menjadi kerajaan dengan menyatakan sokongan kepada parti gabungan terbanyak.

Sepanjang PRU 14, UMNO dan BN untuk pertama kalinya menjadi pembangkang dengan Naib Presidennya, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob dilantik sebagai Ketua Pembangkang.

Di Parlimen, beliau dan 39 ahli Parlimen UMNO serta BN ‘diserang’ bertubi-tubi oleh blok kerajaan – PH yang komponennya terdiri daripada PKR, Parti Amanah, DAP, Parti Bersatu dan Warisan.Tetapi, UMNO dan BN bersikap anak jantan, mereka menangkis segala serangan itu selama 22 bulan sehingga kerajaan PH jatuh akibat krisis dalaman parti itu yang menyaksikan Tun Dr. Mahathir Mohamad meletakkan jawatan sebagai Perdana Menteri.

Tidak cukup dengan itu, sekumpulan ahli Parlimen PKR diketuai Timbalan PKR masa itu, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali dan Datuk Zuraida Kamaruddin membuat Langkah Sheraton.

Langkah Sheraton itu menyebabkan kerajaan PH tumbang dan memberi laluan kepada Parti Bersatu yang diketuai Tan Sri Muhyiddin Yassin menubuh kerajaan ‘tebuk atap’.

Muhyiddin kemudian memikat Pas supaya menyertai parti itu dan membentuk gabungan Perikatan Nasional (PN).Kerana ghairah dengan tawaran jawatan dalam Kabinet, Pas yang ketika itu terikat dengan Muafakat Nasional (MN) memutuskan untuk berpisah dengan UMNO.

Maka, kerajaan tebuk atap iaitu PN 1.0 ditubuhkan dengan jumlah sokongan daripada ahli Parlimen Bersatu, ahli Parlimen bekas PKR dan ahli Parlimen Pas.

UMNO dan BN pula kekal untuk tidak bersama PN, tetapi menyokong Muhyiddin sebagai Perdana Menteri kelapan, dengan Ismail Sabri dilantik Timbalan Perdana Menteri.

Bagaimanapun, kerajaan PN 1.0 mampu bertahan 17 bulan sahaja dan tempat Muhyiddin digantikan oleh Ismail Sabri dari UMNO sebagai Perdana Menteri kesembilan.Ismail Sabril kemudian menamakan kerajaannya sebagai kerajaan PN – Keluarga Malaysia.

Kerajaan Keluarga Malaysia ini walaupun zahir ditadbir oleh UMNO dan BN, tetapi pergerakannya dikawal oleh Bersatu.

Dengan kata lain, UMNO dan BN tidak boleh membuat keputusan secara bersendirian. Setiap dasar mesti mendapatkan restu, izin atau persetujuan daripada parti Bersatu.

Maka, berjalanlah kerajaan yang tidak sempurna itu mentadbir negara sehingga Ismail Sabri memutuskan untuk mendapatkan perkenan Tuanku Yang di-Pertuan Agong bagi pembubaran Dewan Rakyat pada 10 Oktober 2022.Disangkakan dengan pembubaran Dewan Rakyat lebih awal dari tamat tempoh penggal PRU 14, UMNO dan BN akan mendapat kembali nyawanya yang lebih separuh hilang itu.

Tetapi, strategi itu telah memakan diri, apabila pada 19 November lalu, UMNO dan BN hanya mampu menang 30 kerusi sahaja. Sebanyak 70 peratus muka baharu semuanya kecundang.

Jika diconggak dan dihitung, riwayat UMNO sekadar tinggal suku nyawa sahaja lagi. Jika tiada usaha dilakukan dari kepimpinan sekarang, tidak mustahil UMNO akan lenyap pada PRU 16 akan datang.

Sejarah menunjukkan sokongan kepada UMNO dan BN semakin hilang sejak 2004. Anak-anak muda yang baru pertama kali mengundi sebaik mencapai umur 18 tahun tidak lagi berminat kepada parti terbesar orang Melayu itu.

Mereka lebih cenderung kepada PH – PKR, Amanah dan DAP serta PN – Bersatu dan Pas. Mungkin kerana dua gabungan itu pandai bermain angin mereka, berbanding UMNO yang berterusan bertelagah sesama sendiri sejak sekian lama.

Kesimpulannya, UMNO adalah parti keramat. Buktinya, walaupun kalah dalam dua PRU dengan mendapat jumlah kerusi yang paling kecil, tetapi takdir Allah menetapkan parti itu berada dalam blok kerajaan. PRU 14 kerajaan Keluarga Malaysia dengan PN dan PRU 15 Kerajaan Perpaduan dengan PH.

Walaupun begitu, UMNO tidak boleh menganggap itu sebagai rezeki atau tuah untuk meletakkannya berasa selesa, sebaliknya kepimpinan UMNO perlu fikirkan bagaimana untuk mengembalikan sokongan rakyat pada PRU 16 akan datang.

Ramai ahli UMNO rindukan kegemilangan parti itu di era 70-an, 80-an dan 90-an. Mereka seronok mendengar keputusan PRU 11, UMNO dan BN menang lebih 200 kerusi.

Tetapi, kalau UMNO masih bertelagah sesama sendiri, tidak mendekati anak muda, tidak melakukan reformasi dan membiarkan musuh dalam selimut menghancurkan UMNO dari dalam, tidak mustahil dalam empat atau lima tahun akan datang, orang Melayu akan menyaksikan UMNO dimasukkan dalam keranda dan diusung ke tanah perkuburan.

Jika itu berlaku, amat sedih dan malanglah bagi generasi Melayu akan datang dan kepada sisa baki pejuang yang masih ada. Walaupun ada PH dan PN, tetapi semangat juang dua parti itu tidak sama dengan semangat juang UMNO.

UMNO hidup sebelum negara merdeka, sedangkan PH dan PN hidup selepas merdeka. Semangatnya jauh berbeza, bagai langit dengan bumi. MG

Masih ada lagikah UMNO, BN pada PRU16?


Baca Artikel Menarik:

Layari Laman Facebook MYKMU.NET


Video Ismail Izzani tular, Suliza Salam pertahan anaknya

Aedy Ashraf kantoi bercumbu di kelab malam, tampil beri penjelasan

Bangun Nad, kita ada PM baru – Sharifah Amani

Related Articles

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker