Orang muda kurang pengalaman untuk pimpin negara – Mahathir

#PRU15

Orang muda kurang pengalaman untuk pimpin negara – Mahathir

Golongan muda kurang pengalaman untuk memimpin negara ke tahap lebih baik, kata bekas perdana menteri, Dr Mahathir Mohamad.

“Ya, saya fikir sudah tiba masanya untuk orang muda lebih menyerlah dalam bidang politik tetapi faktor kurang pengalaman menghalang mereka,” kata Mahathir kepada South China Morning Post dalam temubual yang diterbitkan hari ini.Mahathir, 97, mengakui ruang untuk golongan muda menyinar terbatas kerana kekurangan peluang yang diberikan kepada mereka dalam politik selama ini.

Laporan itu menyebut undi golongan muda mampu memberikan kelebihan politik disebabkan oleh penyertaan kali pertama lebih satu juta pengundi berumur antara 18 hingga 20 tahun pada PRU ini

Mahathir, yang menjadi Ahli Parlimen selama sembilan penggal sejak 1964, berkata sukar untuk golongan muda menunjukkan kebolehan kerana mereka sebenarnya bukan pemimpin walaupun beliau bersetuju golongan tua harus memberi laluan.

“Tetapi mereka mesti menunjukkan dalam banyak cara lain bahawa mereka sangat berminat tentang hal ehwal negara dan mereka boleh menyumbang ke arah tadbir urus negara yang lebih baik,” katanya.Mahathir seolah acuh tak acuh apabila ditanya sama ada parti politik perlu tumpu meletakkan muka baharu dan muda di setiap peringkat pada PRU kali ini.

Sebaliknya, beliau berkata pengalamannya penting sebagai penanda aras bagi pengundi yang mahukan pemimpin yang mempunyai rekod prestasi yang terbukti, berbanding wajah-wajah baharu tidak dikenali mempromosi potensi masing-masing.

Mahathir berkata pengalaman sebenar diperlukan untuk menangani isu besar seperti jurang kekayaan yang semakin meningkat, pengurusan ekonomi yang lemah, dan sistem pendidikan yang ketinggalan dari segi trend sejagat.

Beliau percaya ‘orang lama’ perlu ke depan dan mengajar generasi muda bagaimana mengurus negara. FMTOrang muda kurang pengalaman untuk pimpin negara – Mahathir


Baca Artikel Menarik:

Layari Laman Facebook MYKMU.NET


Rumah tangga Sakinah, Michael telah berakhir?Tragedi Berdarah: Kakak baling pisau bunuh adik angkara berebut tempat duduk

Jiran samseng undang kecaman warga maya [VIDEO]Related Articles

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker