Dakwaan cicit Nabi Muhammad : Dia menipu, dia tanggung

 

PETALING JAYA – “Kalau dia bohong, dia akan terima akibatnya. Kalau dia betul, maka kita kena ikut benda betul”.

Itu maklum balas pendakwah yang juga pengacara, Ustaz Don Daniyal berhubung isu tular di media sosial berkaitan seorang lelaki berketurunan Arab yang didakwa cicit kepada Nabi Muhammad S.A.W.Menerusi penjelasan beliau pada video dikongsikan seorang pengguna TikTok, Ustaz Don Daniyal turut menegur sikap segelintir umat Islam yang mengutuk, menghina selain mempersenda keluarga Nabi Muhammad S.A.W.

“Memang orang itu (individu didakwa cicit kepada Rasulullah) betul atau tidak daripada keluarga nabi, (tapi) perbincangan mesti kena tuntas dan menjaga hati nabi. Jangan berbincang dalam keadaan seolah-olah macam kawan itu salah.

“Kita menghinanya dengan menghina keturunan nabi. Keluarga kita pun, kita tidak mahu orang hina, ini pula keluarga nabi. Tak kisahlah kalau dia nak bohong, dia akan terima akibatnya,” tegasnya.

Dalam pada itu, beliau berkata, bersembang tentang keluarga nabi adalah dibolehkan, namun bukan dengan mengutuk, menghina dan mempersenda.“Sedangkan nabi adalah satu-satunya syafaat yang ada untuk kita di akhir zaman.

“Kata ulama, ahli keluarga nabi umpama bahtera Nabi Nuh yang belayar di samudera hari ini. Siapa berpegang kepada ahli keluarga nabi, dia pasti selamat sebagaimana dia berpegang kepada bahtera Nabi Nuh,” jelasnya.

Sebelum ini Kosmo! melaporkan, lelaki didakwa cicit Nabi Muhammad S.A.W tersebut dikenali sebagai Sayyid Muhammad Amin Al Idrisi Al Hasani Al Maghrobi (Morocco).

Dikatakan Al-Idrisi Al-Maghoribi merupakan Keturunan Sayyid Idris yang bersambung pada Sayyidina Muhammad bin Hasan bin Ali bin Abi Thalib yang kini merupakan pemimpin Cabang Majlis Rasulullah di negara Maghribi.Bagaimanapun, dakwaan tersebut menjadi perdebatan hangat netizen di media sosial berkenaan kesahihan keturunan Rasulullah itu.

Jika anda mengalami kemurungan dan tekanan hubungi:
MHPSS di 03-29359935 atau 014-3223392

Talian Kasih 15999 / WhatsApp Talian Kasih di 019-2615999 (Bagi pelbagai bantuan aduan keganasan rumahtangga dan pelbagai lagi masalah seperti penderaan);

KSK-Care JAKIM di WhatsApp 0111-9598214
Befrienders Kuala Lumpur di talian 03-76272929CPRC Kebangsaan KKM
Telefon : 03 8881 0200 / 03 8881 0600 / 03 8881 0700
Whatsapp : +60178429454
Email : [email protected]

Kongsikan kepada keluarga dan rakan anda


Baca Artikel Menarik:

Layari Laman Facebook MYKMU.NET
Rumah tangga Sakinah, Michael telah berakhir?

Tragedi Berdarah: Kakak baling pisau bunuh adik angkara berebut tempat dudukJiran samseng undang kecaman warga maya [VIDEO]

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker