Hadis yang membuat Abu Hurairah pengsan 3 kali

Hadis yang membuat Abu Hurairah pengsan 3 kali

Mendengar kata neraka, kita akan membayangkan keadaan yang menyeramkan dan menakutkan. Setiap orang pasti tak ingin menjadi penghuni neraka kerna kengerian yang ada di dalamnya. Na’udzubillahi min dzalik!

Tahukah Anda, ada tiga golongan manusia yang pertama kali diseret ke neraka. Siapakah mereka? Berikut pesan Rasulullah SAW yang membuat Abu Hurairah radhiyallahu ‘anhu menangis.

Hadis tersebut disampaikan oleh Rasulullah kepada Abu Hurairah ketika tidak ada orang lain bersama mereka. Ketika menyampaikan hadis ini kepada para sahabat, Abu Hurairah beberapa kali menangis hingga jatuh pengsan.Beliau memberitahu tiga golongan manusia yang pertama kali masuk neraka adalah ulama (Ahli Quran); orang yang mati fisabilillah (Mujahidin); dan orang kaya (Dermawan). Apa yang membuat mereka dimasukkan pertama kali ke dalam neraka?

Mari kita lihat Hadis Sahih berikut yang diriwayatkan Imam Muslim berikut: Abu Hurairah berkata: Aku telah mendengar Rasulullah SAW bersabda: “Sesungguhnya manusia pertama yang diadili pada hari Kiamat adalah orang yang mati syahid di jalan Allah. Ia didatangkan dan diperlihatkan kepadanya kenikmatan (yang diberikan di dunia), lalu ia pun mengenalinya (mengakuinya). Allah bertanya kepadanya, “Amal apakah yang engkau lakukan dengan nikmat-nikmat itu?” Ia menjawab, ‘Aku berperang semata-mata kerna Engkau sehingga aku mati syahid.’ Allah berkata: “Engkau dusta! Engkau berperang supaya dikatakan seorang yang gagah berani. Memang demikianlah yang telah dikatakan (tentang dirimu).” Kemudian diperintahkan (Malaikat) agar menyeret orang itu atas mukanya (tertelungkup), lalu dilemparkan ke dalam neraka.”

Rasulullah SAW melanjutkan sabdanya: “Berikutnya orang (yang diadili) adalah seorang yang menuntut ilmu dan mengajarkannya serta membaca Al-Quran (para ulama dan ahli Quran). Ia didatangkan dan diperlihatkan kepadanya kenikmatan-kenikmatannya, maka ia pun mengakuinya. Kemudian Allah menanyakannya, “Amal apakah yang telah engkau lakukan dengan kenikmatan-kenikmatan itu?” Ia menjawab, ‘Aku menuntut ilmu dan mengajarkannya serta aku membaca Al-Quran hanyalah kerna Engkau. Allah berkata, “Engkau dusta! Engkau menuntut ilmu agar dikatakan seorang ‘Alim (yang berilmu) dan engkau membaca Al-Quran supaya dikatakan seorang Qari’ (pembaca Al-Qur’an yang baik). Memang begitulah yang dikatakan (tentang dirimu).’ Kemudian diperintahkan (Malaikat) agar menyeret atas mukanya dan melemparkannya ke dalam neraka.”

Rasulullah menceritakan orang selanjutnya yang pertama kali masuk neraka, “Berikutnya (yang diadili) adalah orang yang diberikan kelapangan rezeki dan berbagai macam harta benda. Ia didatangkan dan diperlihatkan kepadanya kenikmatan-kenikmatannya, maka ia pun mengakuinya. Allah bertanya, “Apa yang engkau telah lakukan dengan nikmat-nikmat itu?” Ia menjawab, ‘Aku tidak pernah meninggalkan sedekah dan infaq pada jalan yang Engkau cintai, melainkan pasti aku melakukannya semata-mata kerna Engkau. Allah berkata: “Engkau dusta! Engkau berbuat yang demikian itu supaya dikatakan seorang dermawan (murah hati) dan memang begitulah yang dikatakan (tentang dirimu)’. Kemudian diperintahkan (Malaikat) agar menyeretnya atas mukanya dan melemparkannya ke dalam neraka”. (Hadis ini diriwayatkan oleh Imam Muslim, Sahih)Penyebab ketiga golongan muslim itu masuk neraka ternyata kerna amal yang dilandasi Riya’. Kelihatannya biasa, tetapi Riya menyebabkan orang-orang yang berilmu dan punya harta dimasukkan ke dalam neraka.

Hadis yang membuat Abu Hurairah pengsan 3 kali


Baca Artikel Menarik:

Layari Laman Facebook MYKMU.NET
Dah bagi Signal Pun Kena Tendang (Video)

Saya tak sekeji dakwaan Puteri Balqis

Ayda Jebat kahwin kerana harta Nabil?

Related Articles

Back to top button
%d bloggers like this:

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker