PRU-15: DAP pasti tumbang jika umat Islam bersatu

Parti tamak haloba DAP akan tumbang sekiranya umat Islam bersatu dalam arena politik.

Namun sekiranya parti-parti orang Islam tetap berpecah, sudah semestinya ia akan menguntungkan parti ultra kiasu.

Justeru, pemerhati politik, Prof Dr Mohd Ridhuan Tee Abdullah meminta Timbalan Presiden UMNO, Datuk Seri Mohamad Hassan mengadakan rundingan segera dengan PAS terutamanya untuk menumbangkan DAP di Pulau Pinang.

“Begitu juga PKR di Selangor. Formulanya tidak susah, canangkan Melayu jadi ketua Menteri Pulau Pinang dan PAS jadi Menteri Besar Selangor. Nampak macam pelik dan tidak masuk akal, tetapi itulah realitinya.

“Percayalah DAP pasti akan tumbang jika umat Islam bersatu.

“Bila berpolitik kena ada rasa besar hati bukan besar kepala. Baru rakyat akan rasa terkejut. Jadikan budaya terkejut dalam budaya politik Melayu, kerana ia akan membawa rakyat berfikir, akan menjadikan mereka mudah faham dan semakin sedar,” katanya.

Dalam pada itu, Prof Ridhuan Tee turut mengingatkan bahawa politik besar kepala atau sombong dan syok sendiri hanya akan makan tuan.

“Jangan fikir soal MCA untuk diketengahkan menjadi calon Ketua Menteri Pulau Pinang. MCA tidak layak untuk jadi Ketua Menteri. Kemenangan MCA di beberapa kerusi DUN dalam PRN Melaka dan Johor, itu bukan tanda MCA kuat, tetapi orang Cina meluat dengan DAP.

“Melaka dan Johor berbeza budaya politiknya. Pulau Pinang sentriknya Cina. Mereka sudah anggap negeri ini bapa dia empunya. Dia rasa dia kuat. Ketua Menteri mesti daripada kalangan mereka. Persepsi ini mesti dipecahkan,” katanya.

Terdahulu, Mohamad Hassan menuntut gabungan Barisan Nasional (BN) bersatu jika berhasrat menumpaskan DAP di Pulau Pinang.

Katanya, tidak mustahil BN mampu menewaskan DAP di negeri itu memandangkan parti berkenaan mengalami kekalahan di kubu kuat mereka pada pilihan raya negeri di Melaka, Johor dan Sarawak.

 

Jika anda mengalami kemurungan dan tekanan hubungi:
MHPSS di 03-29359935 atau 014-3223392

Talian Kasih 15999 / WhatsApp Talian Kasih di 019-2615999 (Bagi pelbagai bantuan aduan keganasan rumahtangga dan pelbagai lagi masalah seperti penderaan);

KSK-Care JAKIM di WhatsApp 0111-9598214
Befrienders Kuala Lumpur di talian 03-76272929

CPRC Kebangsaan KKM
Telefon : 03 8881 0200 / 03 8881 0600 / 03 8881 0700
Whatsapp : +60178429454
Email : [email protected]

Kongsikan kepada keluarga dan rakan anda


Baca Artikel Menarik:

Layari Laman Facebook MYKMU.NET


Pasangan Kekasih Selamba Buat Hubungan Seks Di Foyer Mahkamah Sampai 3 Kali Dijatuh Hukuman

Anak Azhar Sulaiman bikin panas lagi

Mahathir terima dana politik RM2.6 juta daripada UKSB – Saksi pendakwaan

Related Articles

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker