PM Sri Lanka kena ‘boo’PM Sri Lanka kena ‘boo’

Colombo: Perdana Menteri Sri Lanka Mahinda Rajapaksa telah diejek dan dicemuh pada lawatan awam pertamanya sejak protes meletus di seluruh negara yang menuntut keluarganya meletakkan jawatan berikutan krisis ekonomi yang semakin teruk.

Berbulan-bulan keputusan bekalan elektrik dan kekurangan makanan, bahan api dan ubat-ubatan yang teruk telah menyebabkan penderitaan yang meluas di seluruh pulau Asia Selatan, yang mengalami kemelesetan ekonomi paling teruk pernah berlaku.

Perdana menteri yang juga saudara kepada Presiden Gotabaya Rajapaksa, melawat salah satu kuil Buddha paling suci — menempatkan pokok yang dikatakan berusia 23 abad — di Anuradhapura.

Tetapi berpuluh-puluh lelaki dan wanita membawa sepanduk tulisan tangan dan melaungkan slogan menuntut “pencuri” diharamkan dari bandar suci itu, yang terletak 200 kilometer di utara Colombo.
“Kami akan menyembah kamu jika kamu berundur (sebagai Perdana Menteri) dan pergi,” jerit seorang lelaki.

Komando Pasukan Petugas Khas (STF) bersenjata lengkap dikerahkan manakala polis bergerak untuk membersihkan jalan bagi konvoi enam kenderaan Rajapaksa. Pegawai berkata perdana menteri akan kembali ke ibu negara dengan helikopter.

Beberapa jalan utama di negara ini disekat oleh orang ramai yang membantah kekurangan gas memasak, petrol dan diesel.

Kementerian pertahanan dalam satu kenyataan berkata penunjuk perasaan berkelakuan “provokatif dan mengancam” serta mengganggu perkhidmatan penting.

Kerajaan mengenakan perintah darurat yang memberikan kuasa menyeluruh tentera untuk menangkap dan menahan orang pada Jumaat, selepas kesatuan sekerja membawa negara itu ke keadaan terhenti secara maya dalam usaha untuk menekan Presiden Gotabaya Rajapaksa supaya berundur.
Gotabaya, 72, tidak kelihatan di khalayak ramai sejak puluhan ribu cuba menyerbu kediaman peribadinya di Colombo pada 31 Mac.

Sejak 9 April, beribu-ribu telah berkhemah di hadapan pejabatnya di Colombo.

Media tempatan melaporkan bahawa bomoh peribadi presiden, Gnana Akka, telah memikat air botol dan menghantarnya ke tapak protes dengan harapan pergerakan itu akan gagal.

Laporan lain berkata, isteri perdana menteri Shiranthi, seorang Katolik, telah melawat sebuah kuil Hindu untuk mendapatkan bantuan sebagai usaha agar keluarganya kekal berkuasa.

Sumber berkata, presiden mungkin meminta abangnya Mahinda untuk berundur dalam usaha membuka jalan bagi kerajaan perpaduan mengemudi Sri Lanka melalui krisis.
Tetapi parti pembangkang terbesar di negara itu sudah berkata ia tidak akan menyertai mana-mana kerajaan yang diterajui oleh puak Rajapaksa.

Sri Lanka dilanda krisis ekonomi selepas pandemik koronavirus menjejaskan pendapatan daripada pelancongan dan pengiriman wang.

Pada bulan April, negara itu mengumumkan ia gagal membayar hutang asing $51 bilion.

Menteri Kewangan Ali Sabry memberi amaran minggu lalu bahawa negara itu perlu menanggung kesusahan ekonomi yang tidak pernah berlaku sebelum ini sekurang-kurangnya dua tahun lagi. HM

PM Sri Lanka kena ‘boo’

Baca Artikel Menarik:

Layari Laman Facebook MYKMU.NET


Bila Nak Kahwin? Jangan Sentap Kalau Ditanya Pasal Jodoh…Sini Ada Tips Tepis Soalan Camtu…

Hamid Gurkha kian uzur, badan tinggal tulang

Reedzwan Terkejut Kubur Ayah Hilang, Menangis Sedih Hanya Jumpa Batu Nisan Berlonggok [VIDEO]Leave a Reply

Your email address will not be published.