Raja Zarith murka ada individu salah guna kurniaan istana

Raja Zarith murka ada individu salah guna kurniaan istana

PERMAISURI Johor, Raja Zarith Sofiah Sultan Idris Shah menzahirkan rasa murka apabila ada individu menjadikan hadiah kurniaan Istana Johor bagi meraih populariti dalam media sosial.

Sehubungan itu, satu laporan polis akan dibuat bagi menyiasat sama ada wujud elemen salah guna ataupun menyamar sebagai pegawai kerajaan Johor.

Raja Zarith Sofiah bertitah, baginda tidak mengenali pemilik akaun TikTok ‘shafeqyahya’ tersebut yang menayangkan beberapa barangan yang biasanya dikurniakan kepada sesetengah pegawai kanan kerajaan negeri.

“Saya tahu hadiah-hadiah itu dan ia sebenarnya hadiah kurniaan kepada sesetengah pegawai-pegawai kanan Kerajaan Negeri Johor sebagai penghargaan ikhlas atas perkhidmatan mereka.

“Saya tidak mengenali siapa ‘shafeqyahya’ ini dan saya mengesyaki hadiah-hadiah itu disalah gunakan untuk meraih ikutan dan populariti di media sosial, seolah-olah mempunyai hubungan yang rapat dengan Keluarga Diraja Johor,” titah baginda seperti dilapor Royal Press Office (RPO) hari ini.

Baginda merujuk kepada akaun “shafeqyahya” dalam TikTok yang telah menayang beberapa hadiah kurniaan daripada Istana Bukit Serene, Johor Bahru.

Berdasarkan tangkap layar yang dikongsi menerusi Facebook RPO, antara hadiah kurniaan yang ditayang oleh ‘syafeqyahya’ itu ialah butang baju, pen dan tasbih serta beberapa barangan bernilai lain.

Malah keterangan gambar yang diberikan seolah-olah pemilik akaun tersebut menerima sendiri hadiah kurniaan daripada pihak Istana Johor.

Edisi 9 cuba menjejak ‘syafeqyahya’ menerusi TikTok tetapi mendapati akaun tersebut telah dijadikan private.

Manakala seorang warganet memaklumkan pemilik akaun tersebut sudah memadamkan video berkenaan.

Akaun TikTok ‘syafeqyahya’ mempunyai 10,000 pengikut. E9

Raja Zarith murka ada individu salah guna kurniaan istana


Baca Artikel Menarik:

Layari Laman Facebook MYKMU.NET


Anak angkat celah mana?, Nurulhidayah nafi dakwaan warganet

Biawak Bengal Di Rogol, Empat lelaki Ditahan

Peniaga ‘Mee Tonggek’ Boleh Berniaga Semula Dengan Syarat

Related Articles

Back to top button
%d bloggers like this:

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker