Suntikan vaksin Covid-19 untuk kanak – kanak tapi bukan untuk anak saya – Presiden Brazil

Sebaran :

BRASILIA: Presiden Brazil, Jair Bolsonaro tidak akan membenarkan anak perempuannya yang berusia 11 tahun untuk menerima suntikan vaksin Covid-19.

Beliau membuat keputusan itu selepas Menteri Kesihatan Brazil, Marcelo Queiroga mengumumkan negara ini bakal melaksanakan program vaksinasi Covid-19 melibatkan kanak-kanak berusia lima hingga 11 tahun bermula 5 Januari depan.

Vaksinasi melibatkan kanak-kanak merupakan topik panas di Brazil, menyaksikan penyokong Bolsonaro menentang keras program tersebut, biarpun majoriti rakyat negara ini menyokong penggunaan vaksin.

Pada Oktober lalu, pengendali kesihatan kebangsaan Brazil, Anvisa memaklumkan ada pekerjanya menerima ugutan bunuh selepas mereka meluluskan suntikan vaksin Covid-19 untuk kanak-kanak lima hingga 11 tahun.Pada 23 Disember lalu, Queiroga pula mencetuskan provokasi apabila menyatakan jumlah kematian pesakit Covid-19 kanak-kanak tidak tinggi, sekali gus tidak memerlukan vaksin.

Beliau kemudiannya mengumumkan pengambilan vaksin Covid-19 oleh golongan kanak-kanak memerlukan nasihat doktor.

“Saya sudah bercakap dengan Queiroga berkenaan isu ini daan beliau sepatutnya mengeluarkan notis tentang bagaimana vaksinasi kanak-kanak perlu dijalankan.

“Saya berharap tiada campur tangan sektor perundangan kerana saya tidak mahu anak perempuan saya menerima vaksin itu,” kata Bolsonaro.Data kerajaan menunjukkan Covid-19 meragut nyawa kira-kira 301 kanak-kanak berusia antara lima dan 11 tahun di Brazil. – REUTERS

Presiden Brazil enggan anak disuntik vaksin Covid-19

Baca Artikel Menarik:

Layari Laman Facebook MYKMU.NET


Shila Amzah mangsa keganasan rumahtangga?

Damian pertahan tindakannya sambut Krismas


Sebaran :

Leave a Reply

Your email address will not be published.