Siakap Kayangan: Pelanggan bidas semula jawapan restoren ‘Menipu kuat’

Sebaran :

Perihal siakap 5.2kg, total bill RM1700 di dalam KILIM GEOFOREST PARK – specifically yg kami makan di kedai makan terapung yg ada ‘ikan pari show nama Ali & Ahmad

*di Kilim saja gais, kedai makan lain dekat Langkawi atas darat okay je okayyy, jangan takut nk makan kt tempat lain insya Allah.

Peniaga deceiving, clearly – TIDAK JUJUR & TELUS

Logically kalau dia bagitahu orang berapa size ikan dia with the price per gram dia letak, people would decide utk order atau tidak. Senang cerita the intention very basic – UNTUK MAKAN, lapar, nak makan.



Ada budak2 nak mudah dorg dah penat2 lepas tour, tak ada pun nak makan sebab rasa kayangan ke, rasa nak buat2 mampu ke. Deceiving sebab secara logic common sense yg paling basic nya, orang pegi naik bot nak tengok nature, siapa nak pergi makan benda sampai beribu riban.

Dan time kami nk order tu sepatutnya org kedai boleh jelaskan dahulu, dan semasa kami order tu pun sebenarnya logiknya orang kedai dah boleh anggarkan harga yg di-order, kalau betul berniaga telus, sepatutnya staff tu bagitau, ‘kak ikan kedai kami bukan mcm ikan biasa tau, akak pasti ke’, contohnya.

As simple as that mcm kedai tomyam bodoh2 kat KL pun akan bgtau kita portion & pricing yg sesuai and advice accordingly. Tapi TIDAK, dia amek order mcm kedai makan biasa, dia sendiri tahu kan harga kedai makan dia bukan biasa-biasa? Dan abang bot, bang oh bang, bila abang promote makan situ senang ada budak kecik lepas snorkeling xpyh fikir cari makan, abang lupa kot detail paling penting iaitu HARGA ‘STANDARD’

Tapi ni dengan rasa tak bersalahnya siap tanya lagi, tak nak tambah lobster ke kak. Selagi boleh perah mmg perah ye? Siapa pegi tgk pokok bakau bawak duit ribu riban standby utk pegi makan?



BASIC COMMON SENSE

Ada netizen kata harga standard la seafood fresh,

makan tak ukur kat baju sendiri lagi. Fuh nak je aku campak payslip gaji kt muka dia, tapi takpe istighfar. Agaknya kalau keluarga or kawan dia sendiri kena pun dipadan muka family/kawan dia – mmg ada jenis spesis cakap gebang cmni. Apadehal makan 2-3k tangkap masak fresh jangan bising katanya

Point penting cerita dari side kami:



• kami tidak ditunjuk ikan – selalu kita pegi makan ikan bakar dia akan bawak ikan timbang depan mata kan? TIADA. Selalu bila kita tny size ikan, dia akan terus bawak pegi tgk atau timbang kan, ni dia macam tak nak bg kita tengok just cakap mulut dan tunjuk anggaran size ikan pakai lengan *ini kami lah

Siakap mahal, peniaga kata pelanggan yang pilih saiz besar

• TIDAK ADA CAKAP IKAN SHOW, TIDAK ADA SUGGEST IKAN LAIN ATAU BERAT IKAN LEBIH RINGAN – TIADA. Menipu kuat eh

• kedai ada display harga segram, kami bukan argue ikan siakap tu RM160/kg, kami faham harga tu bukan bengap sangat, yg kami ketengahkan adalah diberi ikan yg digambarkan ‘size ikan besar sedikit dari siakap biasa’ tapi rupanya 5.2kg – bila sampai kami pun terpinga-pinga ikan tu boleh dihidang bahagi 3 pinggan, masa tu dah rasa x sedap hati tengok size ekor je mcm blh agak size ikan. Kalau diberitahu semasa order, tidak lah kami proceed. Tu bukan besar sikit kak, tu besar bapak

• Udang & sotong dalam resit 1kg, kami tak mintak sekilo, tapi yg dihidang ada 2 pinggan yg tidak sampai sekilo pun (boleh tengok video), dan kami minta by berapa pinggan hidang, macam order lauk kat kedai mcm biasa, selalunya portion sepinggan cmtu la makan family, jadi kami tahu kami ramai, kami mintak 3 hidang sebab meja panjang kan. org kedai tu tak tahu pun ktorg berapa orang

• dan paling penting, kalaupun ada yg anda ‘scam’ terlebih mampu atau mampu utk bayar – kalau berniaga elok2 dengan jujur & telus diberitahu sizing, pricing & ‘keunikan’ restoran terapung KILIM GEOFOREST PARK seperti ‘ke-fresh-an’ ikan, ikan show yg dimasak ke apa ke pada pengunjung dan semua jelas & ackowledge. Mungkin kami pun nk merasa ke-hebatan dan order ikut kemampuan wpun sekadar merasa – but the truth is TAK SEDAP MASAKAN nya, fresh mcmana pun tak boleh nak appreciate fresh itu. Ni review jujur yg memang food hunting seafood mana-mana tempat

Kami highlight this supaya tiada yg terkena, kami terbayang kalau yg kena tu org yang betul-betul tak mampu. Haih, mcmana lah kan. Ni kami dah bgtau no reason lah utk orang lain tidak tahu & terkena mcm kami, kalau mmg nak makan, why not.
Utk owner kedai, yg bersubahat sekali menipu pengunjung tanpa rasa bersalah – semoga dibalas setimpal cash di dunia sebanyak orang2 yg anda aniaya, dan utk menteri & atasan, kami dengar dh byk kali dah kes ni diadukan rupanya lepas terkena tapi no action, you’re digging Langkawi grave if this persist. Honestly I’m an entrepeneur myself, we will spread & cycle this story every year every season and remind others as part of our responsibility and not be selfish

#feelfreetoshare
#langkawitrip
#langkawitravelbubble
#tourismmalaysia
#KPDNHEP
#kpdnkk
#tribunalpengguna
#kilim

FB: Niena ZM


Baca Artikel Menarik :

Layari Laman Facebook MYKMU.NET


Terkejut bayar harga siakap Langkawi RM1,196 seekor

 


Sebaran :

2 thoughts on “Siakap Kayangan: Pelanggan bidas semula jawapan restoren ‘Menipu kuat’

  • Sbnrnya bg..puak2 yg bwak bot tu pun dpt komisyen dri tokey reatoran tuuuuu..sbbnya sya dlu pn bwak pelncong jgak tour..tu nape pmndu bot akn rekemen kat kdai yg depa dh contct2..mna komisyen tnggi..haa..kat situ yg kmi akn bwak plncong…

    Reply
  • Alahai… Kot ye pon lama tak mniaga.jgnla cleam sanpai setahun punya untung.. siakap juga yg dapat nama

    Reply

Leave a Reply