Buka Gerai Air Meniaga Tepi Jalan Lepas Cuti Tanpa Gaji, Terkedu Dapat Mesej Kawan Sekolah Dan Ini Jawapannya..Buka Gerai Air Meniaga Tepi Jalan Lepas Cuti Tanpa Gaji, Terkedu Dapat Mesej Kawan Sekolah Dan Ini Jawapannya..

PANDEMIK Covid-19 yang melanda sejak lebih setahun lalu banyak mengubah kehidupan rakyat kita.

Selain hidup dalam norma baharu, ada sebilangan individu mengalami perubahan dalam kerjaya mereka.

Begitu juga dengan perunding kewangan berusia 24 tahun ini apabila dia diberi cuti tanpa gaji sejak empat bulan lalu.

Enggan bersedih, Shafeyy Azmi sebaliknya tampil dengan alternatif lain untuk menampung hidup dengan menjalankan perniagaan kopi Vietnam di sebuah gerai di Seksyen 7, Bandar Baru Bangi, Selangor.
“Saya mula berniaga sejak Julai lalu. Sekarang pandemik Covid-19, kerja pun macam tak ada. Jadi saya pilih berniaga untuk tambah pendapatan.

“Saya sebenarnya bekerja sebagai consultant di sebuah bank dan sudah hampir empat bulan cuti tanpa gaji. Dalam keadaan sekarang, nak cari client pun susah, sebab itu saya pilih untuk berniaga.

“Saya berniaga air kerana ia tak serumit berniaga makanan. Saya juga ada sedikit pengalaman berniaga, dulu jadi dropship produk wajah” ujar si bujang yang mesra disapa Shaffey

Bercerita lanjut kepada mStar, dia mengakui turut berhadapan pelbagai cabaran berniaga, namun tetap kuat demi mencari pendapatan untuk diri dan keluarga.

“Kita fikir diri kita, bukan orang lain. Sebab ada komitmen nak dilunaskan tiap bulan, saya tak fikir mengenai kesusahan berniaga. Tak fikir sangat, tapi saya buat saja.
“Penerimaan juga sangat baik, Alhamdulillah. Cuma biasalah bila berniaga gerai tepi jalan, kadang-kadang hujan. Ada pasang surutnya.

“Mak ayah juga menjadi kekuatan saya. Mereka banyak bagi dorongan kepada saya. Saya juga nak ucapkan terima kasih kepada pelanggan yang sokong bisnes saya.

“Ada juga yang kenal saya, mereka singgah membeli, bersembang dan bagi kata-kata semangat,” ujarnya yang menetap di Kajang.

Disebalik sokongan yang diterima, ada juga insan yang mempersoalkan pilihan Shafeyy untuk berniaga gerai minuman di tepi jalan yang diusahakannya dengan seorang lagi rakan niaga.

Dedah Shafeyy, dia menerima mesej di Instagram daripada seorang individu yang bertanya apakah dia tidak malu berniaga di tepi jalan?
“Kau bukan kerja bagus ke? Tak malu ke berniaga tepi jalan sekarang,” tulis individu itu.

Menurut Shafeyy, dia tak sangka akan menerima mesej berkenaan, namun menganggap ia sebagai pembakar semangat untuk dia meneruskan bisnes.

“Tak sangka ada orang perhatikan kita. Yang saya tahu, dia dulu satu sekolah dengan saya. Saya terkejut dan agak kecil hati.

Tapi saya tak kisah, sebab dia tiada di tempat saya.

“Saya cuma reply dia dan maklumkan bahawa rezeki itu ada di mana-mana. Saya ambil mesej itu sebagai satu pembakar semangat. Nak marah tak boleh, saya diam saja.

@shafeyyazmi

Malu apa boss … Rezeki Allah Bagi 🤲🏻

♬ bunyi asal – Kecikking_ – Kecikking_

“Sejujurnya awal berniaga dulu ada rasa malu, tapi lama-lama saya jadi seronok. Saya kena kuat untuk diri sendiri,” ujarnya lagi.-mSTAR
Buka Gerai Air Meniaga Tepi Jalan Lepas Cuti Tanpa Gaji, Terkedu Dapat Mesej Kawan Sekolah Dan Ini Jawapannya..


Jika anda mengalami kemurungan dan tekanan hubungi:

MHPSS di 03-29359935 atau 014-3223392

Talian Kasih 15999 / WhatsApp Talian Kasih di 019-2615999 (Bagi pelbagai bantuan aduan keganasan rumahtangga dan pelbagai lagi masalah seperti penderaan);

KSK-Care JAKIM di WhatsApp 0111-9598214

Befrienders Kuala Lumpur di talian 03-76272929

CPRC Kebangsaan KKM
Telefon : 03 8881 0200 / 03 8881 0600 / 03 8881 0700
Whatsapp : +60178429454
Email : [email protected]


Baca Artikel Menarik :

Layari Laman Facebook MYKMU


Azlee : Jangan malu jual buah macam saya

Masjid Putra Mohon Maaf Isu Video Tular Layanan Jemaah ‘VIP’ [VIDEO]Leave a Reply

Your email address will not be published.