Perkenalkan Pilihan Raya Pecat Wakil Rakyat Lompat Parti – Azalina

Perkenalkan Pilihan Raya Pecat Wakil Rakyat Lompat Parti – Azalina

Kerajaan digesa mempertimbangkan pilihan raya bagi memecat wakil rakyat atau recall election bagi menghalang mereka yang lompat parti, kata Datuk Seri Azalina Othman Said.

Ahli Parlimen Pengerang itu berkata, recall election merupakan mekanisme yang membolehkan rakyat menarik balik mandat yang diberikan kepada wakil rakyat sekiranya seseorang itu melompat parti.

Dengan ini, katanya, ia membolehkan pilihan raya kecil diadakan semula di kawasan tersebut untuk membolehkan rakyat memilih wakil rakyat yang baharu.

Dalam ciapan terbaharunya pada Ahad, beliau yang juga bekas Timbalan Yang Dipertua Dewan Rakyat itu, membangkitkan mengenai Akta Mencegah Lompat Parti dengan sembilan persoalan.

Berikut adalah perincian lanjut sembilan persoalan itu:

1. Apa itu Akta Mencegah Lompat Parti?

Akta Mencegah Lompat Parti adalah undang-undang yang akan menghalang wakil rakyat yang telah diberikan mandat oleh rakyat (pengundi) sewaktu pilihan raya daripada ‘melompat dengan kerusinya’ ke parti politik lain selepas menang kerusi pilihan raya tersebut. Pada masa ini, tidak ada undang-undang yang mencegah seseorang itu dari melompat ke parti politik yang lain kerana hak ini dipelihara di bawah Perkara 10, Perlembagaan Malaysia.

2. Kenapa lompat parti sesuatu sikap yang tidak profesional?

Perbuatan ini mengganggu imbangan kuasa wakil rakyat (ahli Parlimen) di Dewan Rakyat yang membuat undang-undang, kelangsungan kerajaan dan Demokrasi Berparlimen.

3. Apakah akibat lompat parti yang paling besar di Malaysia?

Ibaratkan lompat katak yang sentiasa lompat tidak kira masa dan tempat, lompat parti wakil rakyat menjadikan politik kucar kacir dan kepentingan rakyat diabaikan.

4. Apakah contoh jenis cara kejadian lompatan parti?

a) Tinggalkan parti politik atau dibuang dari Parti tersebut.

b) Parti Politik tersebut diharamkan atau dibuang pendaftarannya.

c) Tidak ikut cakap atau arahan parti politik dan mengambil pendirian sendiri di dalam keputusan mengundi dalam Dewan Perundangan.

5. Apakah Objektif Akta Mencegah Lompat Parti?

a) Untuk memelihara semangat demokrasi dengan mengelakkan mandat rakyat digadai untuk kepentingan pelompat dan biar rakyat menentukan sama ada ‘pelompat’ boleh kekalkan kerusinya.

b) Untuk mengurangkan kejutan kepada keseimbangan kuasa dan kemelut antara semua parti politik.

6. Apakah salah satu cara untuk menghalang lompatan parti ini?

Salah satu kaedah yang boleh diambil dalam Akta Mencegah Lompat Parti ialah memperkenalkan pilihan raya untuk memecat wakil rakyat’ (Recall Election). Recall Election merupakan mekanisme yang membolehkan rakyat menarik balik mandat yang diberikan kepada wakil rakyat sekiranya mereka melompat parti, dan pilihan raya kecil akan diadakan semula di kawasan tersebut untuk memilih wakil rakyat baharu.

7. Apakah itu Pilihan Raya Bermandat untuk Parti (Elections with Mandate for Parties)?

Pilihan Raya Bermandat untuk parti adalah satu mekanisme di mana rakyat akan mengundi berdasarkan pilihan parti politik dan bukannya individu. Parti akan memenangi kerusi berdasarkan peratusan keseluruhan undi yang diperolehi. Ini perlukan perubahan sistem pilihan raya.

8. Apakah yang dimaksudkan dengan Confidence and Supply Agreement?

Confidence and Supply Agreement (Perjanjian Percaya dan Pembekalan) merupakan satu persetujuan yang di buat antara pihak kerajaan (biasanya kerajaan minoriti) dan pembangkang, di mana pembangkang bersetuju untuk menyokong kerajaan atau sekurang-kurangnya berkecuali atas undian kepercayaan, ketidakpercayaan, belanjawan dan penerimaan titah Raja.

9. Apakah itu Pemerkasaan Blok Pembangkang dan Ahli Parlimen Kerajaan Bukan Menteri (Empowerment of Oppositions and Government Backbenchers)?

la merupakan satu usaha untuk memperkasakan dan menjaga kepentingan wakil-wakil rakyat yang bukan dari kalangan menteri kabinet dan timbalan menteri untuk memastikan wakil-wakil rakyat ini tidak melompat parti atas janji untuk diberikan pangkat dan harta.-Awani

Perkenalkan Pilihan Raya Pecat Wakil Rakyat Lompat Parti – Azalina


Jika anda mengalami kemurungan dan tekanan hubungi:

MHPSS di 03-29359935 atau 014-3223392

Talian Kasih 15999 / WhatsApp Talian Kasih di 019-2615999 (Bagi pelbagai bantuan aduan keganasan rumahtangga dan pelbagai lagi masalah seperti penderaan);

KSK-Care JAKIM di WhatsApp 0111-9598214

Befrienders Kuala Lumpur di talian 03-76272929

CPRC Kebangsaan KKM
Telefon : 03 8881 0200 / 03 8881 0600 / 03 8881 0700
Whatsapp : +60178429454
Email : [email protected]


Baca Artikel Menarik :

Layari Laman Facebook MYKMU


Paralimpik Tokyo: Bonnie raih emas pertama negara

Lolanopita Ibu Remaja OKU Arwah Muhammad Firdaus Meninggal Dunia

Related Articles

Back to top button
%d bloggers like this:

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker