Ahmad Maslan mula dibicarakan Jun 2022

Sebaran :

Ahmad Maslan mula dibicarakan Jun 2022. Perbicaraan kes Ahli Parlimen Pontian Ahmad Maslan yang didakwa atas dua pertuduhan gagal mengisytiharkan wang RM2 juta yang diterima daripada Najib Razak kepada Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) dan memberi pernyataan palsu kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) akan bermula pada Jun 2022.

Hakim Mahkamah Tinggi Ahmad Shahrir Mohd Salleh menetapkan 23 hari bermula 7 hingga 9 Jun dan 13-15 Jun, 18-21 Julai dan 25-28 Julai serta 15-19 Ogos dan 22- 25 Ogos 2022 untuk perbicaraan.

Kes itu hari ini ditetapkan untuk sebutan kali pertama di Mahkamah Tinggi dan pertuduhan sepatutnya dibacakan semula terhadap Ahmad, 55, selepas hakim Collin Lawrence Sequerah membenarkan permohonan beliau untuk memindahkan kesnya dari Mahkamah Sesyen ke Mahkamah Tinggi pada 13 Julai lalu.

Bagaimanapun, pada prosiding hari ini peguam Hamidi Mohd Noh memaklumkan kepada mahkamah bahawa anak guamnya tidak dapat hadir kerana mempunyai kontak rapat dengan dua individu yang disahkan positif Covid-19 di Parlimen seperti yang dimaklumkan oleh Timbalan Speaker Dewan Rakyat, semalam.

“Oleh itu, saya mohon satu tarikh sebutan baharu untuk pertuduhan dibacakan terhadap Datuk Seri Ahmad,” katanya.

Timbalan Pendakwa Raya Mohd Mukhzany Fariz Mohd Mokhtar berkata, pihaknya tidak membantah permohonan tersebut dan turut memaklumkan bahawa pihaknya menerima satu representasi daripada pihak pembelaan berhubung kes itu.

Hakim Ahmad Shahir menetapkan 24 Ogos ini untuk sebutan semula kes.

Pada 21 Jan 2020, Ahmad didakwa melibatkan diri dalam pengubahan wang haram dengan cara tidak melaporkan pendapatan sebenar berjumlah RM2 juta yang diterima daripada bekas Perdana Menteri itu kepada LHDN dalam Borang Nyata Cukai Pendapatan Bagi Tahun Taksiran 2013 yang bertentangan dengan Seksyen 113(1)(a) Akta Cukai Pendapatan 1967.

Beliau didakwa menerima wang itu, yang dipercayai hasil daripada aktiviti yang menyalahi undang-undang, melalui cek AmIslamic Bank Berhad bertarikh 27 Nov 2013 dan cek tersebut telah ditunaikan sendiri oleh Ahmad pada hari sama.

Perbuatan itu didakwa dilakukan di LHDN, Cawangan Duta, Kompleks Pejabat Kerajaan, Jalan Tuanku Abdul Halim di sini pada 30 April 2014 mengikut Seksyen 4(1)(a) Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram dan Pencegahan Pembiayaan Keganasan 2001 yang membawa hukuman maksimum penjara lima tahun atau denda RM5 juta atau kedua-duanya jika sabit kesalahan.

Bagi pertuduhan kedua, Ahmad dituduh memberi pernyataan palsu kepada SPRM semasa percakapannya dirakam oleh pegawai penyiasat SPRM, iaitu Ketua Penolong Kanan Penguasa Mohd Zairi Zainal mengenai isu itu di bilik sidang media, Bangunan Parlimen, Jalan Parlimen di sini antara 2.45 dan 3.30 petang pada 4 Julai 2019.

Pertuduhan mengikut Seksyen 32(8)(c) Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram itu membawa hukuman maksimum penjara lima tahun atau denda RM3 juta atau kedua-duanya, jika sabit kesalahan.

Ahmad Maslan mula dibicarakan Jun 2022

 


Baca Artikel Menarik :

Layari Laman Facebook MYKMU


Pembatalan darurat secara senyap, PN mengakui kegagalannya


Sebaran :

Leave a Reply