Pembatalan darurat secara senyap, PN mengakui kegagalannya

Pembatalan darurat secara senyap, PN mengakui kegagalannya

Pada pendapat saya, kerajaan PN tersilap langkah sebab:

– Memansuhkannya lebih awal merupakan pengakuan bahawa darurat sudah gagal memerangi Covid dan sebenarnya tidak perlu dilaksanakan. Ianya hanya merosakkan keyakinan pelabur tanpa memberi sebarang manfaat pada negara. Bahawa darurat ini cuma satu permainan politik.

– memansuhkannya secara senyap dan secara backdated merupakan satu pengakuan bahawa kerajaan hari ini sudah hilang majoriti dan mereka telah gagal membeli lebih banyak katak.

Maka katak yang pernah lompat masuk untuk selamatkan diri akan mula berfikir untuk lompat keluar sebelum kerajaan tenggelam dan mereka dijadikan sasaran pihak lawan.

Tiada siapa pernah kata bahawa katak yang lompat sekali tidak akan lompat kali kedua.

Kompaun-kompaun ini bakal akan dibatalkan sebab melebihi had maksima RM1,000.

Malah lebih 2,200 kompaun langgar SOP sejak 21 Julai bakal terbatal juga apabila kerajaan PN umum semalam bahawa ordinan-ordinan Darurat sebenarnya telah mansuh.

Boleh pulak backdate dan boleh pulak darurat dibatalkan secara diam-diam tanpa seorang penduduk, penguatkuasa atau hakim dalam Malaysia diberitahu.
Champion.

Najib Razak

—-
TINDAKAN Putrajaya “diam-diam” membatalkan semua Ordinan Darurat hanya menunjukkan apa yang kerajaan Perikatan Nasional sanggup buat untuk terus kekal berkuasa, kata penganalisis.

Mereka mendakwa kerajaan mempermain-mainkan rakyat dan memberi amaran kepada PN supaya tidak mengambil ringan Proklamasi Darurat.

Menteri undang-undang Takiyuddin Hassan mengejutkan banyak orang semalam apabila beliau memberitahu Dewan Rakyat bahawa sejak 21 Julai, kerajaan sudah membatalkan semua ordinan yang dimasyhurkan melalui Proklamasi Darurat.

Katanya, kerajaan juga tidak akan menasihati Yang di-Pertuan Agong untuk mengisytihar proklamasi darurat baharu apabila ia tamat 1 Ogos ini.

Pensyarah Universiti Sains Malaysia (USM) Prof Ahmad Fauzi Abdul Hamid berkata keabsahan kerajaan ini dipertikaikan kerana majoritinya tidak jelas, selepas Umno berulang kali memberi amaran menarik balik sokongan mereka.

“Kerajaan sedia mempermainkan rakyat dengan menyembunyikan keputusan yang mereka buat walaupun keputusan itu sangat mustahak kepada kehidupan rakyat,” kata Ahmad Fauzi.

“Kalaupun pemansuhan ordinan itu untuk mengelak undian di Parlimen, ia tetap membuktikan bahawa kerajaan tidak pernah mahu menggunakan Darurat untuk melawan Covid-19.

“Kalau betul, ia sepatutnya mengemukakan pelan pemulihan lebih awal, sebaik-baiknya selepas Darurat dikuat kuasa.”

Tidak mustahil kerajaan ini bergelut untuk menangani pandemik kerana ia lebih mengutamakan nyawa politiknya berbanding kesejahteraan rakyat, tambahnya.

Bekas presiden Aliran Dr Francis Loh Kok Wah berkata tidak munasabah kerajaan PN memansuhkan ordinan darurat.

“Sama seperti kerajaan PN mengisytiharkan Darurat tanpa merujuk Parlimen, ia juga menamatkannya dengan mengetepikan Parlimen sekali lagi,” katanya.

Loh berkata rakyat mahu ahli parlimen mereka memberitahu kerajaan: “Jangan main-main dengan perisytiharan darurat.”

Beliau menjelaskan darurat sepatutnya hanya jadi pilihan apabila ada ancaman yang serius kepada keselamatan dan kesejahteraan negara dan rakyat, dan bukannya kerajaan, terutamanya kerajaan yang tidak dipilih oleh rakyat.

Kesejahteraan kerajaan adalah urusan politik, dan dalam demokrasi, ia diselesaikan di Parlimen atau melalui peti undi, tambahnya.

“Nampaknya kerajaan PN takutkan Parlimen, mengelaknya seperti pandemik, seolah-olah ia tahu ia akan tumbang di situ,” kata Loh.

Dr Azmil Tayeb juga dari USM berkongsi pandangan sama.

“Menamatkan darurat dengan diam-diam samalah seperti mengaku darurat gagal dan kerajaan hanya mahu menyorok kegagalan itu.

“Ia tidak mahu kegagalan darurat itu diperiksa oleh pembangkang kerana akan mendedahkan bahawa selama ini tujuannya politik semata-mata,” katanya. MI

Pembatalan darurat secara senyap, PN mengakui kegagalannya


Baca Artikel Menarik :

Layari Laman Facebook MYKMU


PM cirit-birit boleh umum, kenapa ordinan darurat tidak?

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
%d bloggers like this:

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker