Selangor had 50 jemaah solat Aidiladha di masjid

Selangor had 50 jemaah solat Aidiladha di masjid. Kerajaan Selangor menetapkan had jemaah bagi solat sunat Hari Raya Aidiladha di masjid adalah seramai 50 orang, manakala di surau kebenaran solat Jumaat sehingga 40 orang.

Exco Hal Ehwal Agama Islam, Pengguna dan Industri Halal Selangor, Mohd Zawawi Ahmad Mughni berkata, had tersebut termasuk pentadbir dan solat sunat Hari Raya Aidiladha di surau kariah adalah tidak dibenarkan.

Menurut beliau, semua pentadbir masjid dan surau kebenaran Jumaat hanya dibenarkan menjemput jemaah terdiri dalam kalangan ahli kariah sahaja.

“Keutamaan adalah ahli kariah yang telah menerima dua dos suntikan vaksin.“Laungan takbir akan bermula jam 7.30 pagi diikuti solat sunat Aidiladha didirikan pada jam 8.30 pagi dan bersurai pada jam 9 pagi,” katanya dalam perkongsian di Facebook pada Sabtu.

Mohd Zawawi berkata, disebabkan jumlah jemaah terhad, umat Islam yang tidak dapat mendirikan solat sunat Hari Raya Aidiladha di masjid dan surau disyorkan mendirikan solat bersama keluarga di kediaman masing-masing.

Katanya, ziarah tanah kubur adalah tidak dibenarkan semasa Hari Raya Aidiladha dan umat Islam disyorkan membaca tahlil, zikir serta doa di kediaman masing-masing.

“Semua pihak berkuasa tempatan (PBT) yang menguruskan tanah perkuburan Islam hendaklah membantu pihak Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) dari sudut pematuhan tersebut.“Kami mengharapkan semua pihak memberikan kerjasama dalam melaksanakan ketetapan ini. Semoga pelaksanaan ini dapat membantu kerajaan mengekang penularan Covid-19 di Selangor yang terus meningkat ketika ini,” katanya.

Selangor had 50 jemaah solat Aidiladha di masjid


Baca Artikel Menarik :

Layari Laman Facebook MYKMU


Polis lepas 2 tembakan ke arah kereta dipandu pemandu ‘lalok’

Related Articles

Back to top button
%d bloggers like this:

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker