Varian Delta kini mengancam Indonesia, atasi India

Varian Delta kini mengancam Indonesia, atasi India

Oleh Atriza Umar

Negara jiran kita, Indonesia, telah mengatasi India sebagai pusat varian baru Covid-19 di Asia dengan jangkitan harian melebihi 40,000 selama dua hari berturut-turut.

Para pegawai kesihatan pula memberi amaran bahawa varian Delta itu sudah merebak di luar Pulau Jawa.

Kuasa ekonomi terbesar Asia Tenggara itu dilapor merekodkan 47,899 kes baru semalam, seterusnya menjadikan ia rekod tertinggi berbanding 40,427 kes pada hari sebelumnya.

Kes di India pula menurun kepada 32,906 daripada 37,154 kes.

Lebih membimbangkan, jumlah penduduk Indonesia ialah 270 juta bersamaan satu per lima penduduk India.

Menurut ourworldindata.org, negara Indonesia mencatatkan sekitar 132 kes per juta orang, berbanding India sebanyak 26 kes pada Ahad lalu.

Walaupun jumlah kematian harian pada hari 13 Julai ialah 864 iaitu kurang separuh daripada India (2,020), jumlah kematian per kapita Indonesia lebih tinggi iaitu rata-rata tiga per juta orang, dibandingkan dengan kurang dari satu di negara Asia Selatan itu.

Angka-angka tersebut tidak memperlihatkan jumlah rekod saringan dan penjejakan yang buruk di Indonesia. Kadar positif kes Asia Tenggara dari segi peratusan jangkitan yang disahkan daripada orang yang melakukan saringan telah melonjak sekitar 30 peratus sejak seminggu yang lalu, manakala angka untuk India sebanyak 2 peratus.

Sangat tinggi di Jakarta

Secara kumulatif, jumlah kes koronavirus yang disahkan di India masih merupakan yang tertinggi di Asia dengan 30.9 juta kes dan 410,784 kematian setakat Selasa (13 Julai), diikuti oleh Indonesia dengan 2,615,529 kes dan 68,219 kematian.

Namun, angka India terus menurun dari puncak pada Mei dan wabak terburuk yang merebak di Indonesia sejak awal tahun ini belum menunjukkan tanda-tanda surutnya.

“Kadar penggunaan katil untuk pesakit Covid-19 di 12 provinsi telah melebihi 70 peratus – separuh daripadanya di Jawa dan selebihnya di pulau-pulau besar Indonesia lain,” kata Menteri Kesihatan Indonesia, Budi Sadikin kelmarin.

Menurutnya lagi, di Jakarta peningkatan penghuni mencapai 90 peratus walaupun baru-baru ini beberapa fasiliti ditukar menjadi hospital hanya untuk pandemik yang terjadi ini.

“Kerajaan sedang mempersiapkan senario apabila kes dapat meningkat 30 peratus dalam dua minggu ke depan dan mempercepat di wilayah lain.

“Langkah-langkahnya termasuk menukar katil hospital yang lebih kerap menjadi kemudahan rawatan untuk Covid-19,” kata Sadikin.

Sebelumnya pada awal tahun ini, kerajaan Indonesia menetapkan 30 peratus daripada 400,000 katil hospital di seluruh negara untuk rawatan Covid-19, tetapi dengan cepat dipenuhi setelah selesai cuti Aidilfitri pada Mei dan ketika ketegangan varian Delta yang lebih cepat merebak ke seluruh negara itu.

“Di seluruh negara masih ada katil pesakit lagi, tetapi kes di beberapa wilayah Jakarta sudah sangat tinggi kerana varian ini sangat melaju,” kata Sadikin pada sidang media baru-baru ini.

Menurutnya, varian Delta itu masih terkawal di Jawa, tetapi dia melihatnya sangat merebak di luar Jawa seperti di Lampung, Kalimantan Timur, Sumatera Selatan, Papua Barat, Kepulauan Riau dan Bengkulu.

Sementara itu, Sadikin turut memberitahu Indonesia sedang melalui situasi kekurangan doktor, petugas kesihatan, oksigen dan ubat untuk Covid-19.

Seperti yang diketahui, varian Delta B.1.617 pertama kali dikesan di India dan kini dilaporkan merebak ke lebih 100 negara. Varian itu mencetuskan ‘tsunami Covid-19’ di India sehingga sistem perkhidmatan kesihatan di negara itu hampir lumpuh.

Kini, Delta menjadi varian dominan di United Kingdom serta beberapa negara lain seperti Pakistan, Bangladesh, Sri Lanka dan Indonesia. Selain dikenali sebagai super strain, varian Delta dilaporkan 60 peratus lebih cepat merebak dan membawa lebih banyak kematian.

Di Malaysia, hasil penjujukan genom mengesan 40 kes jangkitan varian Delta setakat 30 Jun.

Bermula 24 Mei lalu, semua pengembara (rakyat tempatan) yang masuk ke Malaysia dari India, Bangladesh, Sri Lanka dan Pakistan perlu menjalani kuarantin wajib selama 21 hari di pusat-pusat kuarantin yang ditetapkan kerajaan. Mk

Varian Delta kini mengancam Indonesia, atasi India


Baca Artikel Menarik :

Layari Laman Facebook MYKMU


Bukalah hati, belanjalah kerajaan – Shahril Hamdan

Related Articles

Back to top button
%d bloggers like this:

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker