Kerani rugi RM700 ribu diperdaya pelaburan mata wang asingKerani rugi RM700 ribu diperdaya pelaburan mata wang asing. Seorang kerani pemasaran di sebuah syarikat swasta berputih mata selepas kerugian RM713,450 akibat diperdaya pelaburan mata wang asing palsu melalui satu aplikasi dalam kejadian di Kampung Paya, Port Dickson, 19 Jun lepas.

Ketua Polis Daerah Port Dickson Aidi Sham Mohamed berkata wanita berusia 39 tahun itu dipercayai mengetahui mengenai pelaburan saham mata wang asing tersebut selepas diperkenalkan oleh kenalan lamanya sejak 2017.

Bagaimanapun, dia berkata mangsa baharu sahaja menyertai pelaburan berkenaan pada tahun lepas.

“Mangsa telah memuat naik satu aplikasi untuk tujuan pelaburan ini dan semua urusan adalah melalui aplikasi dan laman sesawang tersebut.

“Mangsa dipercayai telah mula membuat pelaburan ini dalam nilai USD sejak Januari tahun lalu dan telah pun mendapat keuntungan beberapa kali,” katanya dalam kenyataan.
Bagaimanapun, bermula April lepas, mangsa menyedari tiada sebarang keuntungan diperolehi dan kemudiannya membuat laporan polis kerana rasa diperdaya, katanya.

Katanya, dalam tempoh April hingga Jun tahun ini, wanita berkenaan telah membuat 45 kali transaksi ke dalam 21 akaun individu dan satu akaun sebuah syarikat.

“Siasatan lanjut berhubung kejadian ini masih dijalankan dan kes disiasat mengikut Seksyen 420 Kanun Keseksaan,” katanya.

Beliau menasihati orang ramai supaya tidak mudah terpedaya dengan pelaburan yang menawarkan pulangan tinggi dalam laman sosial atau aplikasi selain menyemak sama ada pelaburan itu diiktiraf atau tidak menerusi Bank Negara Malaysia.

Kerani rugi RM700 ribu diperdaya pelaburan mata wang asing


Baca Artikel Menarik :
Layari Laman Facebook MYKMU


UMNO Tidak Perlukan AnwarLeave a Reply

Your email address will not be published.