Lelaki 39 isteri mati mengejut

Lelaki 39 isteri mati mengejut

Lelaki 39 isteri mati mengejut

MIZORAM, INDIA – Seorang lelaki yang mempunyai 94 anak dan 39 isteri meninggal dunia pada umur 76 tahun selepas jatuh sakit secara mengejut sejak minggu lepas, lapor akhbar The Sun kelmarin.

Lelaki tersebut, Ziona Chana, digelar sebagai lelaki yang mempunyai keluarga terbesar di dunia yang turut memiliki seramai 14 menantu, 33 cucu dan seorang cicit.

“Dengan rasa dukacita, penduduk Mizoram mengucapkan selamat jalan kepada Ziona.

“Mendiang dan kampung ini telah menjadi tarikan pelancong di negeri ini disebabkan oleh keluarga besarnya,” ujar Ketua Menteri wilayah tersebut.

Sementara itu, dalam satu temu bual sebelum ini, Ziona pernah menyuarakan rasa bertuahnya kerana dikurniakan keluarga yang besar.

“Saya menganggap diri saya bertuah kerana menjadi suami kepada 39 orang wanita dan ketua kepada keluarga terbesar ini,” katanya.

Kesemua ahli keluarga Ziona tinggal sebumbung di sebuah kediaman empat tingkat dengan 100 bilik tidur di sebuah perkampungan terpencil di negeri Mizoram.

Lelaki 39 isteri mati mengejut
Kediaman empat tinggal yang didiami oleh keluarga besar Ziona.

Kediaman keluarga tersebut yang dikenali sebagai Chhuanthar Run, yang bermaksud rumah generasi baharu mempunyai sekolahnya tersendiri, sebuah padang permainan, bengkel bertukang, ladang khinzir dan ayam, sawah padi serta kebun sayur-sayuran.

Isteri pertama Ziona, Zathiangi, membahagikan tugasan harian rumah itu kepada isteri-isteri, anak-anak perempuan dan menantu-menantu perempuan yang lain.

Di rumah itu, Ziona mempunyai sebuah bilik tidur mewah untuk dirinya sendiri yang mana isteri-isterinya akan bergilir-gilir dipanggil ke bilik tersebut.

Pada waktu-waktu biasa, isteri-isterinya perlu tidur di bilik-bilik lain yang dikongsi dengan ahli keluarga yang lain.

Ketika waktu siang, tujuh atau lapan isteri Ziona perlu sentiasa berada di sampingnya untuk memberi layanan kepada semua kehendaknya. AGENSI

Lelaki 39 isteri mati mengejut

 


Layari Laman Facebook MYKMU NET


Alat sulit mengecil, IQ merosot alasan enggan pakai pelitup muka

Related Articles

Back to top button
%d bloggers like this:

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker