Dua tahun serangan tembakan di masjid Christchurch, mangsa terus diingati

Sebaran :


Semalam, 13 Mac genap dua tahun peristiwa hitam di Christchurch yang menyaksikan 51 jemaah terkorban dalam serangan tembakan rambang di sebuah masjid.

Perdana Menteri New Zealand, Jacinda Ardern turut menyertai ratusan penduduk yang berkumpul di Christchurch Arena bagi memperingati tragedi berkenaan yang turut disiarkan melalui penstriman langsung.

Tahun lalu, upacara sama dirancang namun dibatalkan pada saat akhir susulan penyebaran COVID-19.

Majlis tersebut dihadiri mereka yang terselamat dan waris mangsa yang terkorban dalam serangan di Masjid Al Noor Mosque dan Pusat Islam Linwood.Kiran Munir,yang kehilangan suami dalam serangan itu berkata, mereka cuba bangkit dan menghadapi hidup dengan sebaiknya selepas kejadian itu.

“Dendam yang terbaik adalah tidak menjadi seperti musuh anda. Di sebalik tragedi yang kami hadapi, kami belajar untuk bangkit kembali dengan bermaruah dan maju dengan sebaik mungkin,” ujarnya.

Pada 2019, seorang ekstremis kulit putih melepaskan tembang secara rambang terhadap jemaah di dua buah masjid menyaksikan 51 orang terkorban dan mencederakan 40 yang lain.

Tahun lalu, dia didapati bersalah terhadap 92 tuduhan membunuh, cubaan membunuh dan pengganas.Di dijatuhkan hukuan penjara seumur hidup tanpa parol. Awani


Sebaran :

Leave a Reply