Covid-19: 3 lagi sekolah di Perak diarah tutup

Sebaran :

Sebanyak 3 sekolah di Perak diarah tutup selama 7 hari mulai hari ini selepas terdapat jangkitan wabak Covid-19 dalam kalangan pelajar di sekolah berkenaan.

Pengerusi Jawatankuasa Pendidikan, Pembangunan Modal Insan, NGO dan Masyarakat Sivil negeri Razman Zakaria berkata sekolah terlibat adalah Sekolah Kebangsaan (SK) Tanah Kebun di Parit Buntar dan SK Klebang Jaya serta Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Aminuddin Baki, Chemor, kedua-duanya di Ipoh.

Beliau berkata pihaknya dimaklumkan pelajar terbabit disahkan positif jangkitan Covid-19 pada 16 Okt lepas.

“Surat arahan penutupan sekolah selama 7 hari sehingga 25 Okt sudah dikeluarkan oleh Jabatan Pendidikan Negeri dan diedarkan ke sekolah terbabit bagi tujuan kerja-kerja pembersihan dan disinfeksi,” katanya dalam sidang media, hari ini.Penutupan terbaharu itu menjadikan jumlah sekolah yang ditutup di Perak disebabkan terdapat jangkitkan wabak Covid-19 membabitkan guru dan pelajar adalah sebanyak 4 termasuk SK Lekir Batu 8 di Sitiawan, Manjung yang ditutup 7 hari sejak 14 Okt lepas.

Sementara itu, 6 sekolah di daerah Larut, Matang dan Selama yang ditutup 7 hari sejak 12 Okt iaitu SMK King Edward VII; SMK (P) Treacher Methodist; SK Convent Kota; SMK Bukit Jana, Kamunting dan SK Taman Jana, Kamunting yang semuanya di Taiping serta SK Ulu Mengkuang, Selama dibuka semula hari ini. Bernama

Teacher At SMK Taman Sea In PJ Tests Positive For COVID-19


Sebaran :

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *