‘Selepas peluk Islam, saya teruja tunggu waktu solat’

JOHOR BAHRU – “Selepas saya peluk Islam, saya teruja tunggu waktu solat malah merasai masa berlalu begitu pantas,” luah seorang wanita yang memilih 3 Jun lalu sebagai tarikh istimewanya untuk memeluk Islam.

Ibarat kembali kepada fitrah asal manusia, Shannon Lyn Anak Peter, 22, berasal Kuching, Sarawak, memeluk Islam di Pejabat Agama Islam Johor Bahru pada jam 12.45 tengah hari.

Dia yang kini bekerja di bandaraya tersebut berkata, minat mendalami Islam timbul sejak di bangku sekolah semasa usia 11 tahun kerana dikelilingi rakan-rakan Melayu.

“Ketika kelas Pendidikan Islam, saya tidak keluar kelas sebaliknya turut mendengar apa yang guru ajar.“Saya pernah ikut ustazah dan rakan sekelas ke bilik khas untuk belajar agama Islam. Tersentuh hati mendengar ayat suci, saya mula jatuh cinta dengan Islam,” katanya kepada Sinar Harian.

Shannon Lyn atau nama Islamnya, Nur Lyn Umairah Peter Abdullah mengakui dirinya merasa lebih tenang sejurus mengucapkan syahadah dan akan terus mendalami Islam.

“Lebih tenang bila dengar alunan bacaan al-Quran dan azan,” katanya.

Shannon Lyn atau nama Islam, Nur Lyn Umairah Peter Abdullah mengakui dirinya merasa lebih tenang sejurus mengucapkan syahadah dan akan terus mendalami Islam.
Anak bongsu daripada tiga beradik ini berkata, keputusannya untuk memeluk Islam sukar diterima oleh keluarganya.“Kalau bercakap tentang tanggapan keluarga, apa yang saya boleh katakan tidak semua keluarga boleh terima anak mereka untuk tukar agama.

SH

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also
Close
Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker