Sarawak bertambah kaya, ada emas, mineral bernilai RM1.25 trilion

Sarawak bertambah kaya, ada emas, mineral bernilai RM1.25 trilion

Kerajaan negeri Sarawak bercadang membawa masuk teknologi perlombongan terbaharu dari Kanada untuk menggali sumber logam berharga di negeri itu, yang dianggarkan bernilai lebih RM1.25 trilion.

Ini susulan kejayaan Jabatan Geologi negeri itu yang baru-baru ini menemui lebih banyak kawasan tanah yang mengandungi galian mineral, termasuk emas, bauksit dan bahan nadir bumi.Timbalan Premier Menteri Sarawak Awang Tengah Ali Hasan dilaporkan berkata terdapat juga potensi untuk menemui lebih banyak kawasan yang mempunyai bahan mineral berharga dengan nilai yang besar.

“Hasil kajian Jabatan Geologi, dianggarkan nilai mineral yang ada mencecah lebih daripada RM1.25 trilion.

“Jadi kita akan perluaskan lagi kajian kita, kalau tidak dapat seluruh Sarawak sekurang-kurangnya tambahan 20 peratus keluasan tanah lagi.

“Selain emas, antara mineral yang terdapat di negeri ini ialah bauksit, pasir silika, batu kapur dan nadir bumi dan terdapat potensi besar untuk lebih banyak penemuan,” katanya kepada media, baru-baru.Menurut Awang Tengah, Sarawak juga menemui simpanan emas yang besar di daerah Sri Aman. Sebelum ini, emas hanya ditemui di daerah Bau.

Timbalan premier itu yang baru-baru ini mengetuai delegasi Sarawak mengadakan lawatan penanda aras ke Micassa Gold Mine yang terletak di Kirkland, Toronto, Kanada, berkata kerajaan negeri itu merancang untuk menggunakan teknologi dari Kanada di Sarawak.

“Kami di Sarawak akan menggunakan teknologi mereka di sini,” katanya lagi. Mk

Sarawak bertambah kaya, ada emas, mineral bernilai RM1.25 trilionBaca Artikel Menarik:

Layari Laman Facebook MYKMU.NET

Gadis tawar seks dihantar ke Henry GurneyMawi dakwa nampak hari kiamat

Koyak berapa sentimeter pun cerita pada orang, malulah sikitMahathir ingatkan TMJ, tanpa persekutuan, Johor hari ini negeri koloni British

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker