Tumpu belajar di China – Zahid

Tumpu belajar di China – Zahid

Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi menggesa golongan belia agar mengambil peluang dan menyambung pengajian mereka di China bagi memperoleh ilmu pengetahuan dalam pelbagai bidang terutama teknologi dari republik itu.

Menteri Kemajuan Desa dan Wilayah itu berkata ini kerana China memiliki kelebihan dalam aspek teknologi tinggi yang harus dipelajari seterusnya dimanfaatkan untuk pembangunan Malaysia.“Apa yang penting ialah kita dapat menimba ilmu serta teknologi dari kolej dan universiti di China untuk dibawa pulang ke tanah air bukan sahaja untuk kebaikan sendiri tetapi juga negara secara keseluruhan,” katanya ketika berucap pada majlis makan tengah hari dengan komuniti dan pelajar Malaysia di Shanghai, semalam.

Turut hadir Timbalan Menteri Luar Datuk Mohamad Alamin, Konsul Jeneral Malaysia di Shanghai Syed Farizal Aminy Syed Mohamad dan Pengerusi Majlis Amanah Rakyat (MARA) Datuk Dr Asyraf Wajdi Dusuki.

Justeru itu, Ahmad Zahid yang juga Pengerusi Jawatankuasa Majlis Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) Negara meminta semua pihak berkaitan pendidikan tinggi termasuk MARA agar lebih proaktif dalam menggalakkan pelajar Malaysia menuntut ilmu di China.

“Bermula tahun ini, saya ingin membuka peluang kepada para pelajar MARA, khususnya GiatMara, dan UniKL (Universiti Kuala Lumpur) untuk melanjutkan pengajian mereka di China.“Saya ingin melihat pencapaian para pelajar kita… China maju dari segi teknologi tinggi dan mereka amat terbuka untuk berkongsi ilmu serta teknologi terutama dengan kita (Malaysia)… justeru itu, saya ingin menggesa Pengerusi MARA agar membuka minda dan persepsi ibu bapa terutama Bumiputera untuk menghantar anak mereka menimba ilmu di China,” katanya.

Menurut statistik Kementerian Pendidikan Tinggi, seramai 5,697 pelajar Malaysia menuntut di China setakat ini termasuk 1,425 orang di Beijing, Zhejiang (933), Fujian (735) dan Shanghai (626).

Ahmad Zahid kini dalam rangka lawatan rasmi pertama ke China sejak beliau memegang jawatan Timbalan Perdana Menteri pada Disember 2022 dan lawatan selama 11 hari bermula 22 Mei lepas itu adalah atas jemputan Naib Perdana Menteri China Ding Xuexiang.

Malaysia dan China menjalin hubungan dua hala secara rasmi pada 31 Mei 1974 dan ini adalah lawatan pertukaran pemimpin tertinggi masing-masing sempena ulang tahun ke-50 hubungan diplomatik kedua-dua negara. MkTumpu belajar di China – Zahid

Baca Artikel Menarik:

Layari Laman Facebook MYKMU.NET

Boikot Starbucks, Berjaya Food rugi RM 33.16 juta suku ketiga‘Semua salah TMJ’ – Tunku Ismail selar Selangor FC

Hartawan kelahiran Malaysia CEO terima gaji tertinggi di AmerikaIsteri menjadi dosa jika lakukan 2 ibadah iniRelated Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker