Soalan tiada akidah! Cikgu Fadli Salleh bidas pengubal silibus Matematik Tahun 3

Seorang guru Matematik, Mohd. Fadli Mohamed Salleh, menyelar penggubal silibus topik wang bagi tahun tiga yang dianggap melampau.

Menerusi perkongsiannya di Facebook, soalan tersebut meminta supaya pelajar menyatakan nilai mata wang di beberapa buah negara berbanding dengan RM1.

Menerusi hantarannya di Facebook, Mohd. Fadhli mempersoalkan kepentingan topik tersebut bagi anak-anak tahun tiga.

“Sat lagi nak masuk mengajar kelas tahun tiga, topik wang. Sebagai guru Matematik berdedikasi, aku selak la dulu buku nak bagi bersedia ajar lepas ni.

“Buka ja muka surat ni, markonah betul soalan pun. Awak ni siapa? Awak tinggal kat sini ke? Apa benda ni? Tak ada akidah punya soalan.

“Ni bukan budak tak boleh jawab, pegawai bank pun tak tau nak jawab.

“Apa kepentingan topik ni buat budak darjah tiga? Tolong penggubal silibus ni senaraikan lima kelebihan budak sembilan tahun belajar topik ni,” katanya.

Tambahnya lagi, beliau pasti soalan demikian juga sukar untuk dijawab oleh penggubal silibus itu sendiri.

“Ni kalau aku soal penggubal silibus berapa Kyat untuk RM1 pun pasti dia tak boleh jawab, melainkan dia Google dahulu.

“Entah bila la silibus baru nak ganti ni. Melampau sangat silibus yang budak duk belajar sekarang ni.

“Aku nak ‘skip’ ja muka surat ni. Ni kalau ada PPD ke, JPN ke, nazir ke, orang BPK ke datang tanya kenapa ‘skip’, aku suruh dia mengajar topik ni,” tambahnya. –

Kongsikan kepada keluarga dan rakan anda

Baca Artikel Menarik:

Layari Laman Facebook MYKMU.NET

Diva AA bidas Diana – “Cakap saja kau dah stim tang Farid”

Engku Emran bercerai, nama Erra Fazira kena petik

Jika kepala tak betul, ekor pun tak betul – TMJ

GV10: Tak dapat Mamat sebab dia di tempat paling tinggi – Nabil

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
%d

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker