Permohonan pengawas pemeriksaan SPM 2023 dibuka kepada orang awam

PUTRAJAYA – Kementerian Pendidikan (KPM) buat pertama kalinya membuka permohonan pelantikan pengawas peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) tahun 2023 kepada orang awam.

Menerusi hantaran di laman Facebook KPM hari ini, orang ramai yang berminat dan memenuhi syarat ditetapkan adalah dijemput untuk memohon sebagai sukarelawan pengawas peperiksaan SPM tahun 2023.

Katanya, permohonan itu mula dibuka pada 12 September lepas sehingga 31 Oktober.

“Tawaran itu juga adalah selaras dengan tujuh langkah mengatasi beban tugas guru seperti yang diumum menteri pendidikan.

Syarat yang ditetapkan antaranya mereka yang merupakan warganegara, kelayakan SPM atau kelayakan setaraf dan berumur tidak kurang 18 tahun dan tidak melebihi 65 tahun.

“Lima kategori pemohon ditetapkan iaitu Kategori 1 pesara kerajaan (skim pegawai perkhidmatan pendidikan), Kategori 2 (pelajar institusi pengajian tinggi awam, swasta, institusi guru, lepasan asasi atau matrikulasi.

“Kategori 3 (guru sekolah menengah agama kerajaan negeri, swasta, Maktab Rendah Sains Mara, Kategori 4 (anggota kumpulan pelaksana atau pekerja kontrak kerajaan) dan Kategori 5 ( kakitangan bukan kerajaan, pesara kerajaan dan pesara swasta,” ujarnya.

Tambahnya, permohonan boleh dikemukakan kepada Pengarah Pendidikan Negeri, Jabatan Pendidikan Negeri (JPN) melalui pautan https://bit.ly/44KmnxL.

“Sebarang pertanyaan lanjut, sila hubungi JPN masing-masing atau emel kepada Lembaga Peperiksaan di [email protected],” katanya

Kongsikan kepada keluarga dan rakan anda

Baca Artikel Menarik:

Layari Laman Facebook MYKMU.NET

Kau pondan tiada anak, Che Ta ‘taji’ Diva AA

Aisar Khaled sedekah RM60 ribu seminggu

Mondy dakwa Ebit usap-usap tangannya

Fasha, Aidil keterlaluan tayang aksi ghairah

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
%d

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker