Agong, Permaisuri berangkat tunai haji

Agong, Permaisuri berangkat tunai haji

Yang di-Pertuan Agong Sultan Abdullah Sultan Ahmad Shah dan Raja Permaisuri Agong Tunku Azizah Aminah Maimunah Iskandariah berangkat ke Tanah Suci untuk menunaikan haji.

Turut mengiringi, Pemangku Raja Pahang Tengku Hassanal Ibrahim Alam Shah Sultan Abdullah.Majlis keberangkatan Seri Paduka berdua yang diadakan di Istana Negara dihadiri Yang Dipertua Negeri Melaka Mohd Ali Rustam, Perdana Menteri Anwar Ibrahim dan isteri Dr Wan Azizah Wan Ismail.

Pada majlis itu, Mufti Wilayah Persekutuan Luqman Abdullah memimpin bacaan doa, disusuli laungan azan oleh Pembantu Hal Ehwal Islam Istana Negara Mohd Mustafidurrohman Mohd Syahroni.

Sebelum berangkat, Sultan Abdullah dan Tunku Azizah bersalaman bersama kakitangan Istana Negara.

Yang di-Pertuan Agong juga sempat berpesan kepada perdana menteri untuk menjaga negara.Seri Paduka berdua dijadual berada di Tanah Suci dari 21 Jun hingga 2 Julai.

Turut hadir Panglima Angkatan Tentera Affendi Buang, Ketua Polis Negara Acryl Sani Abdullah Sani dan Ketua Setiausaha Negara Mohd Zuki Ali.

Kerajaan Arab Saudi mengumumkan hari Wukuf, yang merupakan kemuncak haji, adalah pada Selasa, 27 Jun, manakala Hari Raya Aidiladha disambut pada Rabu, 28 Jun.

Umat Islam di Malaysia pula akan menyambut Aidiladha pada 29 Jun.Yang di-Pertuan Agong Sultan Abdullah Sultan Ahmad Shah dan Raja Permaisuri Agong Tunku Azizah Aminah Maimunah Iskandariah berangkat ke Tanah Suci untuk menunaikan haji.

Turut mengiringi, Pemangku Raja Pahang Tengku Hassanal Ibrahim Alam Shah Sultan Abdullah.

Majlis keberangkatan Seri Paduka berdua yang diadakan di Istana Negara dihadiri Yang Dipertua Negeri Melaka Mohd Ali Rustam, Perdana Menteri Anwar Ibrahim dan isteri Dr Wan Azizah Wan Ismail.

Pada majlis itu, Mufti Wilayah Persekutuan Luqman Abdullah memimpin bacaan doa, disusuli laungan azan oleh Pembantu Hal Ehwal Islam Istana Negara Mohd Mustafidurrohman Mohd Syahroni.Sebelum berangkat, Sultan Abdullah dan Tunku Azizah bersalaman bersama kakitangan Istana Negara.

Yang di-Pertuan Agong juga sempat berpesan kepada perdana menteri untuk menjaga negara.

Seri Paduka berdua dijadual berada di Tanah Suci dari 21 Jun hingga 2 Julai.

Turut hadir Panglima Angkatan Tentera Affendi Buang, Ketua Polis Negara Acryl Sani Abdullah Sani dan Ketua Setiausaha Negara Mohd Zuki Ali.Kerajaan Arab Saudi mengumumkan hari Wukuf, yang merupakan kemuncak haji, adalah pada Selasa, 27 Jun, manakala Hari Raya Aidiladha disambut pada Rabu, 28 Jun.

Umat Islam di Malaysia pula akan menyambut Aidiladha pada 29 Jun. FMT

Agong, Permaisuri berangkat tunai haji

Baca Artikel Menarik:Layari Laman Facebook MYKMU.NET

Suami Fatin Afeefa masuk hospital, dipukul geng Honda?

Janna Nick mohon maaf pada Ustaz Wadi

Bikers ‘Otak Kecil’ halang laluan disaman Polis

Restoran Salt Bae tidak laku kerana sering dapat ‘review’ buruk

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker