PN punca tak dapat bahas LKAN 2021 – Azalina

PN punca tak dapat bahas LKAN 2021 – Azalina

Kerajaan terdahulu pimpinan Perikatan Nasional telah menafikan Parlimen peluang meneliti Laporan Ketua Audit Negara (LKAN), dua tahun lalu, kata Menteri Undang-undang dan Reformasi Institusi Azalina Othman Said.

Dalam penggulungannya selepas membahaskan laporan Peguam Negara itu, Azalina mempertikai kenapa pembangkang “takut” laporan itu dibentangkan di Dewan Rakyat.“Kenapa takut? Ia adalah laporan dari 2021. Jika ada laporan dari 2020, kita boleh membincangkannya semasa sidang parlimen. Sekiranya darurat tidak diisytiharkan, kita boleh membahaskannya ketika itu.

“Kita membincangkan perkara ini pada 2023 kerana yang menutup pintu ‘rumah demokrasi’ itu tidak lain dan tidak bukan adalah diri mereka sendiri (PN),” katanya.

Darurat diisytiharkan pada 12 Januari 2021 akibat pandemik Covid-19 yang berlanjutan sehingga 1 Ogos tahun sama. Parlimen juga digantung pada tempoh itu.

Terdahulu, pihak pembangkang membantah perbahasan mengenai laporan LKAN 2021 kerana mendakwa ia melanggar peraturan tetap parlimen dan tidak mengikut perlembagaan. FMTBERITA LANJUT MNEYUSUL

PN punca tak dapat bahas LKAN 2021 – Azalina

Baca Artikel Menarik:

Layari Laman Facebook MYKMU.NETSyamsul-Puteri Sarah berdamai, tetap kawan baik walaupun bercerai

Tan Sri Syed Mokhtar cium tangan PMX jadi bualan netizen [VIDEO]Artis cantik Indonesia Ita Rahma mengaku telanjang dalam filem hantu

Kes siasatan terhadap Mahathir lengkap, kini ditangan peguam negaraRelated Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker