Pelakon veteran Bollywood Sulochana Latkar meninggal dunia

PELAKON veteran dan ternama Bollywood, Sulochana Latkar, meninggal dunia pada Ahad.

Mendiang berusia 94 tahun.

Pemergian Latkar di sebuah hospital di Mumbai, India disahkan oleh anak tunggalnya, Kanchan Ghanekar kepada portal berita Indian Express.“Beliau menghadapi masalah kesihatan berkaitan usia dan kesukaran bernafas dan meninggal dunia pada pukul 6 petang (Ahad).

“Upacara penghormatan terakhir buat beliau akan diadakan di kediamannya dan pengebumian akan diadakan pada hari Isnin pukul 5.30 petang,” kata Ghanekar.

Sepanjang penglibatannya dalam dunia perfileman Bollywood, mendiang Latkar telah membintangi lebih daripada 250 buah filem.

Latkar juga sangat sinonim dengan karakter sebagai seorang ibu kepada beberapa bintang Bollywood tersohor seperti Amitabh Bachchan, Rajesh Khanna, Dilip Kumar, Dev Anand, dan ramai lagi.Kedukaaan berikutan kehilangan veteran filem Bollywood itu turut dirasai Perdana Menteri India, Narendra Modi.

Menurut pemimpin itu, pemergian Latkar meninggalkan kekosongan yang besar dalam dunia perfileman negara itu.

“Lakonan luar biasanya telah memperkayakan budaya kita dan telah memikat hati pelbagai generasi. Legasi seni beliau akan terus hidup melalui karya-karyanya,” kata Modi dalam hantaran di Twitter.

Sementara itu, pelakon Bollywood, Madhuri Dixit pula berkata, mendiang Latkar merupakan antara pelakon yang paling disayangi dan sangat hebat di layar perak.“Filem lakonan beliau yang menjadi kegemaran saya ialah Sangate Aika. Persembahannya dalam setiap filem sentiasa mengesankan.

“Saya akan merindui perbualan kami, semoga kamu berehat dalam damai. Sumbangan besar kamu kepada sinema India akan sentiasa dikenang,” tulis Dixit di Twitter. – Agensi

Kongsikan kepada keluarga dan rakan anda

Baca Artikel Menarik:Layari Laman Facebook MYKMU.NET

Syamsul-Puteri Sarah berdamai, tetap kawan baik walaupun bercerai

Artis cantik Indonesia Ita Rahma mengaku telanjang dalam filem hantuWanita bertudung, pakai ‘mask’ ragut rantai anak di Jom Heboh [VIDEO]Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker