Pemberian projek KDN babit ‘Datuk Seri’, penafian Hamzah tanda goyang?

Hamzah Zainudin menafikan terlibat dalam pemberian projek Kementerian Dalam Negeri (KDN) susulan pendakwaan seorang ahli perniagaan bergelar “Datuk Seri” atas pertuduhan meminta dan menerima rasuah RM15 juta.

Hamzah berkata, pertuduhan yang mengaitkannya sengaja dibuat untuk mencemar namanya sebagai bekas menteri di kementerian itu.

“Malah pertuduhan tersebut juga menyebutkan nama saya. Itulah yang janggal dan menghairankan saya kenapa nama saya disebut sedangkan saya tiada pembabitan langsung.“Bila diperhalusi keempat-empat pertuduhan tersebut ia menyebut bahawa suapan adalah untuk ‘mendapatkan apa-apa projek milik agensi-agensi di bawah Kementerian Dalam Negeri’. Jadi, apakah projek yang menjadi hal perkara rasuah yang dimaksudkan?” katanya dalam kenyataan.

Beliau berkata, jelas pertuduhan sebegitu sengaja diada-adakan dan dibuat sebegitu rupa untuk mengheret namanya.

“Ini siri fitnah untuk menekan orang- orang serta ahli perniagaan tertentu supaya memalitkan dan menuding jari terhadap saya demi mencemarkan nama saya,” katanya.

Hamzah berkata, lebih janggal apabila beliau hanya dirakam keterangan petang tadi oleh pegawai Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) selepas pertuduhan terhadap Sim Choo Thiam di mahkamah sudah dibuat.“Lebih janggal apabila saya hanya dirakam keterangan pada petang ini bermula kira-kira pukul 4.30 petang hingga pukul 7 malam oleh pegawai SPRM selepas pertuduhan ke atas Sim Choo Thiam telah dibawa ke mahkamah,” katanya.

Hamzah berkata, pertuduhan untuk mengaitkannya kerana ada pihak bimbang dengan kekuatan Perikatan Nasional (PN) yang akan diterjemah sekali lagi dalam PRN di enam negeri tidak lama lagi.

“Ini jelas bertujuan untuk merosakkan nama baik saya, Bersatu, dan PN. Lebih-lebih lagi timbalan perdana menteri merangkap presiden Umno sendiri sebelum ini secara terbuka menyebut rancangan untuk mewujudkan kluster mahkamah dari kalangan pemimpin Bersatu dan PN,” katanya.

Terdahulu, Choo mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur atas pertuduhan meminta dan menerima rasuah RM15 juta daripada rakan perniagaan untuk mendapatkan projek daripada KDN.Choo didakwa dengan empat pertuduhan mengikut Seksyen 16(a)(B) Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) 2009.

Pihak pendakwaan berkata, jumlah itu bertujuan sebagai dorongan kepada Hamzah untuk membantu syarikat Hep, Asia Coding Sdn Bhd mendapatkan projek daripada kementeriannya.

 

Jika anda mengalami kemurungan dan tekanan hubungi:
MHPSS di 03-29359935 atau 014-3223392Talian Kasih 15999 / WhatsApp Talian Kasih di 019-2615999 (Bagi pelbagai bantuan aduan keganasan rumahtangga dan pelbagai lagi masalah seperti penderaan);

KSK-Care JAKIM di WhatsApp 0111-9598214
Befrienders Kuala Lumpur di talian 03-76272929

CPRC Kebangsaan KKM
Telefon : 03 8881 0200 / 03 8881 0600 / 03 8881 0700
Whatsapp : +60178429454
Email : [email protected]

Kongsikan kepada keluarga dan rakan andaBaca Artikel Menarik:

Layari Laman Facebook MYKMU.NET

Puteri Sarah Lebih Cantik Pakai Baju Nikah – NetizenCincin tunang Shuib & Watie, lain dari yang lain

Nak beli mainan dengan adik, budak 6 tahun pandu kereta sejauh 2.5 km mengalami kemalangan [VIDEO]

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker