Anwar arah cetak 1 juta Al-Quran sebagai membalas tindakan Rasmus Paludan

Malaysia akan mencetak sejuta naskhah al-Quran untuk diedarkan ke seluruh dunia sebagai reaksi terhadap tindakan membakar kitab suci itu oleh ahli politik pelampau Sweden-Denmark, Rasmus Paludan di Stockholm, baru-baru ini.

Perdana Menteri, Anwar Ibrahim berkata, langkah itu diambil susulan tindakan kontroversi membakar al-Quran di Sweden.

“Saya setuju cara paling berfaedah menjawab kerja-kerja gila dan biadab ini ialah meneruskan usaha yang telah dikeluarkan dan kita bertekad insha-Allah dalam masa singkat cetak dan mengedar 1 juta al-Quran ke seluruh dunia.

“Dan disusuli beberapa program kearah pemahaman dan penghayatan Quran dengan mesej dan risalah yang jelas,” katanya kepada pemberita pada Festival Seni Al-Quran di Kompleks Nasyrul Quran, Putrajaya hari ini.Anwar berkata proses mencetak al-Quran telah bermula dan kerajaan akan mengedarkan kitab suci itu serta menghubungi negara Islam lain bagi tujuan pengedarannya.

“Sebahagian besar (peruntukan) dari kerajaan, kita akan rujuk majlis agama, tentunya kita akan hubungi rakan-rakan kita negara Islam yang lain,” katanya.

Minggu lalu, pemimpin parti Stram Kurs (Hard Line) Paludan mencetuskan kontroversi selepas dia membakar salinan kitab suci itu di Stockholm, Sweden, sehingga membangkitkan kemarahan masyarakat antarabangsa.

Stram Kurs yang ditubuhkan pada 2017 bertanding di Denmark dan Sweden tetapi gagal memenangi sebarang kerusi.Anwar menuntut kerajaan Sweden mengambil tindakan terhadap tindakan Islamofobia ahli politik itu yang disifatkannya sebagai provokasi besar kepada umat Islam di seluruh dunia.

Kementerian Luar juga telah menyampaikan bantahan dan kekecewaan Malaysia terhadap keengganan pihak berkuasa Sweden mengambil tindakan terhadap Paludan, termasuk tindakan yang serupa yang dilakukannya pada April 2022, meskipun mendapat tentangan masyarakat antarabangsa.

Wisma Putra berkata kementerian itu menggesa pihak berkuasa Sweden mengambil langkah serius untuk menentang sebarang unsur keganasan dan kebencian terhadap Islam di Sweden.

Menurutnya perbuatan itu menjejaskan semangat hidup bersama berbilang agama secara aman sekiranya Islamafobia dan Xenofobia terus berleluasa. 

Jika anda mengalami kemurungan dan tekanan hubungi:
MHPSS di 03-29359935 atau 014-3223392

Talian Kasih 15999 / WhatsApp Talian Kasih di 019-2615999 (Bagi pelbagai bantuan aduan keganasan rumahtangga dan pelbagai lagi masalah seperti penderaan);

KSK-Care JAKIM di WhatsApp 0111-9598214
Befrienders Kuala Lumpur di talian 03-76272929

CPRC Kebangsaan KKM
Telefon : 03 8881 0200 / 03 8881 0600 / 03 8881 0700
Whatsapp : +60178429454
Email : [email protected]

Kongsikan kepada keluarga dan rakan anda

Baca Artikel Menarik:

Layari Laman Facebook MYKMU.NET

Isteri kedua baru hamil 6 bulan, suami nikah isteri ketiga [VIDEO]

Pelanggan mengamuk kerana saiz espreso (Video)

Kecil-kecil jadi pembuli (Video)

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
%d bloggers like this:

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker