PBB, aktivis LGBTQ kritik rombakan undang-undang jenayah

Sebahagian daripada kanun jenayah Indonesia yang disemak semula didapati  ‘tidak serasi’  dengan kebebasan asas dan hak asasi manusia, kata Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) hari ini.

Rombakan menyeluruh itu termasuk larangan seks di luar perkahwinan dan larangan bersekedudukan melibatkan  pasangan belum berkahwin. Ia dianggap  aktivis-aktivis  sebagai ancaman besar kepada hak komuniti lesbian, gay, biseksual,  transgender dan pelik (LGBTQ)  di Indonesia.

Terdapat juga kemas kini mengenai kesalahan berkaitan isu murtad yang merupakan kesalahan  jenayah di Indonesia,  manakala wartawan boleh berdepan hukuman kerana menyiarkan berita ‘yang boleh mencetuskan kekacauan’.

“PBB mencatat dengan kebimbangan berhubung penggunaan peruntukan tertentu dalam Kanun Jenayah yang disemak semula dan nampaknya tidak serasi dengan kebebasan asasi dan hak asasi manusia,” kata pejabatnya di Indonesia dalam satu kenyataan.“Sesetengah artikel mempunyai potensi untuk menjadikan kerja kewartawanan sebagai jenayah dan menjejaskan kebebasan akhbar.

“Sebahagian lagi akan mendiskriminasi, atau mempunyai kesan diskriminasi terhadap  wanita, kanak-kanak perempuan, kanak-kanak lelaki dan kumpulan minoriti seksual serta memburukkan lagi keganasan berasaskan jantina, dan keganasan berdasarkan orientasi seksual serta identiti jantina,” tambah kenyataan sama.

Rombakan undang-undang jenayah itu akan menjadikan lebih berisiko kepada  pasangan sejenis untuk hidup bersama secara terbuka di sebuah negara di mana mereka berdepan  diskriminasi meluas dan peraturan anti-LGBTQ, demikian menurut aktivis-aktivis pula.

Kenyataan PBB itu juga menandakan peruntukan yang boleh membawa kepada keganasan terhadap minoriti agama.Ia menyusuli luahan kebimbangan Amerika Syarikat mengenai kesan kanun jenayah baharu terhadap hak asasi manusia dan kebebasan di Indonesia.

Kanun jenayah yang disemak semula itu masih perlu diluluskan oleh Presiden Joko Widodo dan  akan berkuat kuasa selepas tiga tahun. – AFP

 

Jika anda mengalami kemurungan dan tekanan hubungi:
MHPSS di 03-29359935 atau 014-3223392

Talian Kasih 15999 / WhatsApp Talian Kasih di 019-2615999 (Bagi pelbagai bantuan aduan keganasan rumahtangga dan pelbagai lagi masalah seperti penderaan);KSK-Care JAKIM di WhatsApp 0111-9598214
Befrienders Kuala Lumpur di talian 03-76272929

CPRC Kebangsaan KKM
Telefon : 03 8881 0200 / 03 8881 0600 / 03 8881 0700
Whatsapp : +60178429454
Email : [email protected]

Kongsikan kepada keluarga dan rakan anda


Baca Artikel Menarik:

Layari Laman Facebook MYKMU.NET


Terima kasih Annuar bongkar Muhyiddin beri duit pada UMNO

Raba payu dara sepupu isteri, lelaki didakwa

Wan Fayhsal buat laporan polis terhadap Anwar

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
%d bloggers like this:

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker