Harimau baham lembu membimbangkan penternak di Kluang

Harimau baham lembu membimbangkan penternak di Kluang

Kluang: Sekurang-kurangnya tiga lembu mati dipercayai dibaham harimau hujung minggu lalu di sekitar Felda Ulu Belitong dan Felda Ulu Dengar di sini.

Pemilik haiwan ternakan berkenaan, Mohammad Syafii Jowahir, 30, berkata dia menyedari dua anak lembu jantan miliknya itu mati dengan bekas gigitan di leher kira-kira jam 9 pagi Ahad lalu di dalam kebun milik keluarganya itu di Felda Ulu Belitong.

“Saya dia tidak menanam bangkai lembu itu kerana bimbang haiwan buas berkenaan akan mencari dan memburu lembu lain,” katanya yang memiliki kira-kira 50 lembu.Katanya, dia membuat laporan polis mengenai kejadian namun sudah dihubungi oleh pegawai Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara (Perhilitan) yang menasihatinya supaya berjaga-jaga.

“Setakat ini saya mengambil langkah berjaga-jaga, termasuk memerhatikan kawanan lembu saya dan membiarkan mereka bebas di dalam kebun, bukannya dikurung dalam kebun berpagar elektrik.

“Pada waktu malam saya membuat unggun api bagi menakutkan haiwan buas supaya tidak menghampiri kawasan kebun dan kawanan lembu milik saya,” katanya.

Katanya, dia yakin haiwan buas berkenaan adalah harimau berdasarkan kesan tapak kaki yang ditemui di sekitar bangkai ternakannya.Sementara itu, Pengarah Perhilitan Johor, Aminuddin Jamin ketika dihubungi berkata, pasukannya sedang menyiasat kes berkenaan.

Terdahulu, tular di media sosial mengenai kejadian berkenaan hingga mendapat perhatian ramai. HM

Harimau baham lembu membimbangkan penternak di Kluang


Baca Artikel Menarik:Layari Laman Facebook MYKMU.NET


Cara Hilangkan Dakwat Mengundi

Punca kekalahan Nurul Izzah

Langkah GRS seperti isytihar perang terhadap BN Sabah

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
%d bloggers like this:

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker