Rina abai pengundi Titiwangsa, dakwa penduduk

Rina abai pengundi Titiwangsa, dakwa penduduk

Segelintir penduduk Setiawangsa mendakwa Rina Harun mengabaikan kawasannya dalam tempoh empat tahun yang dia sepatutnya berkhidmat sebagai Ahli Parlimen.

Dakwaan itu dibuat susulan laporan bahawa partinya, Bersatu, mungkin memindahkannya dari Titiwangsa ke Sepang pada pilihan raya akan datang.Tiga penduduk memberitahu FMT, Rina, yang berkhidmat di dua kementerian berbeza semasa menjadi Ahli Parlimen, sering tidak hadir di Titiwangsa dan tidak pernah bersuara untuk pengundinya.

Awang Taib, peniaga berusia 62 tahun, bercakap mengenai ketua Wanita Bersatu itu yang didakwa kurang terlibat dalam mempercepatkan pembangunan pasar Jalan Raja Bot di Chow Kit.

Projek menaik taraf pasar itu masih belum siap sejak 2013 walaupun terdapat beberapa perubahan kontraktor, katanya.

“Saya tidak pernah berjumpa dengannya, walaupun sekali. Beliau tidak pernah melawat kawasan kami atau pembangunan yang gagal,” katanya.“Saya harap beliau tidak bertanding di Titiwangsa. Kami tidak mahu apa-apa daripadanya lagi. Kami telah meminta hampir lima tahun tetapi tidak berjaya.”

Tarmizi Akil, 56, berkata peniaga tempatan tidak ada cara untuk menyampaikan kebimbangan mereka kepada Rina mengenai pembinaan semula pasar Kampung Datuk Keramat, yang didakwanya terhenti.

Pasar itu terbakar pada 17 Mac tahun lalu dan sekali lagi pada 11 Jun lalu.

Tarmizi berkata, dia tidak pasti Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) akan meneliti isu keselamatan pasaran sekiranya Rina membangkitkannya.“Hingga hari ini, tidak ada tindakan berhubung kemusnahan akibat kebakaran itu,” katanya.

Pada pilihan raya umum (PRU) 2018, Rina memenangi kerusi Titiwangsa dengan majoriti 4,139 undi menentang calon daripada Barisan Nasional (BN) dan PAS.

Menurut laporan media, Rina mungkin bertanding di Sepang dan bukannya Titiwangsa pada pilihan raya umum akan datang. Beliau mengetuai sayap wanita Sepang Bersatu.

Penduduk sebuah flat di Kampung Sungai Baru, Ridzuan Yusof, 43, pula menyuarakan kebimbangan mengenai pembangunan semula di kawasannya sambil berkata, Rina gagal bersuara berhubung isu terbabit.Katanya, pembangunan semula memaksa penyewa memilih pembangunan antara berpindah ke rumah transit sementara atau menerima pampasan sewa bulanan sebanyak RM1,100.

“Sehingga kini, kadar RM1,100 tidak meningkat. Walaupun perjanjian itu ditandatangani pada 2016, tidak ada tawaran yang disemak semula,” katanya. FMT

Rina abai pengundi Titiwangsa, dakwa penduduk


Baca Artikel Menarik:Layari Laman Facebook MYKMU.NET


Tawaran 47 kerusi untuk PAS daripada Bersatu, ‘Allah jadi saksi saya’ – Asyraf Wajdi

Lelaki mengamuk di restoran tomyam ditahanNora Danish ‘belanja’ apa tu?

Related Articles

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker