Jika suami sudah meninggal dunia, satu jari dia memadai sebagai bukti

Jika suami sudah meninggal dunia, satu jari dia memadai sebagai bukti

Kota Bharu: “Lima tahun saya menanti kepulangan suami yang sehingga kini tidak kunjung tiba dan sepi tahun berganti tahun.

“Dari anak berusia dua tahun ketika kejadian, kini anak saya sudah berusia tujuh tahun dan dan memasuki alam persekolahan tanpa kehadiran bapanya.”

Demikian luahan Nur Azra Syazwani Abdullah, 29, yang sehingga kini masih buntu selepas suaminya diculik sekumpulan lelaki sebelum dipercayai dibawa lari ke Thailand pada 5 Julai 2017 dengan dikaitkan isu hutang.

Katanya, walaupun kejadian itu sudah lima tahun berlalu, namun segala detik yang berlaku yang mana suami, Mohamad Aiman Zafri, 29, diheret di depan mata masih lagi segar dalam ingatan.

“Segala-galanya masih segar dalam ingatan saya termasuk jeritan suami dipercayai dipukul sekumpulan lelaki yang menculiknya ketika mereka menghubungi saya.

“Tiada apa yang diharapkan, sekiranya benar suami saya meninggal dunia, buktikan kepada saya dengan hanya memberi satu jari sudah memadai sekiranya saya tidak dibenarkan melihat suami.

“Nak kata saya masih berharap kepulangan suami pun tidak juga memandangkan sudah lima tahun berlalu, apatah lagi suami dibawa lari ke Thailand, macam-macam boleh berlaku,” katanya ketika ditemui di kediamannya di sini, hari ini.

Media sebelum ini melaporkan, dalam kejadian jam 11.15 malam pada 5 Julai 2017, Mohamad Aiman dikatakan bersama isterinya berhenti di kedai runcit ketika dalam perjalanan pulang ke rumah sebelum didatangi sebuah kereta dinaiki tiga lelaki dan memaksa mangsa masuk kenderaan mereka.

Susulan kejadian itu, isterinya dihubungi seorang lelaki menggunakan nombor telefon Thailand yang meminta wang tebusan RM50,000 sambil mendakwa mangsa berhutang.

Azra berkata, sebelum ini dia sering kali bertanyakan perkembangan suaminya kepada pihak polis, namun sejak tiga tahun lalu dia tidak lagi berbuat demikian memandangkan pihak berkuasa juga tidak menemui sebarang petunjuk.

“Kejadian yang berlaku membabitkan ejen jualan kosmetik, Rosnazirah Mohd Naim, 36, baru-baru ini mengingatkan kembali apa yang berlaku kepada saya.

“Saya memahami perasaan keluarga Rosnazirah, mereka baru mengalami selama seminggu, namun saya sudah mengalaminya sejak lima tahun lalu.

“Namun, secara jujurnya saya tidak boleh membaca sebarang berita berkaitan kes ejen kosmetik itu kerana ia mengingatkan kepada saya kejadian yang menimpa suami. Disebabkan itu seboleh-bolehnya saya tidak mahu mengambil tahu pasal kes itu,” katanya.

Katanya, anaknya Muhammad Rizqi Rayyan, 9, baru-baru ini ada bertanyakan bila bapanya mahu pulang walaupun ketika kejadian anaknya masih kecil.

“Saya tidak tahu bagaimana mahu menjawab setiap kali anak bertanya ‘bila daddy pulang.” Setakat ini setiap kali isu itu dibangkitkan, akan akan meminta anak terus berdoa supaya daddy pulang dengan izin Allah.

“Walaupun harapan saya semakin tipis untuk melihat suami, namun saya sentiasa berdoa semoga segala urusan saya dan suami dipermudahkan,” katanya. HM

Jika suami sudah meninggal dunia, satu jari dia memadai sebagai bukti


Baca Artikel Menarik:

Layari Laman Facebook MYKMU.NET


Rupanya Dah Kahwin Ibu Anak Tujuh

Mazhab Amerika Ke Yuna?

Yazmin Aziz dan kekasih, cuti sama-sama, bilik asing-asing ke?

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker