Suspek pembunuhan empat lelaki Islam ditahan di New Mexico AS

Suspek pembunuhan empat lelaki Islam ditahan di New Mexico AS

HOUSTON: Seorang suspek ditahan berhubung pembunuhan empat lelaki Islam sejak sembilan bulan lalu di Albuquerque, bandar terbesar di negeri New Mexico di AS, menurut polis pada Selasa.

Polis “menjejaki kenderaan yang dipercayai terlibat dalam pembunuhan seorang lelaki Islam baru-baru ini di Albuquerque,” lapor Xinhua memetik ciapan Twitter ketua polis bandar itu Harold Medina.

“Pemandu itu ditahan dan dia merupakan suspek utama kami bagi kes pembunuhan itu,” katanya.Medina bagaimanapun tidak mendedahkan identiti suspek, dan belum dapat dipastikan sama ada lelaki berkenaan adalah suspek dalam semua pembunuhan itu.

Empat lelaki Islam terbunuh dalam serangan hendap di bandar itu sejak November, dan tiga daripada mereka ditembak mati dalam tempoh 10 hari. Pihak berkuasa percaya pembunuhan itu, yang telah mendapat perhatian di peringkat nasional dan antarabangsa, berkemungkinan mempunyai kaitan dan menyasarkan lelaki Islam berdasarkan bangsa dan agama mangsa.

Naeem Hussain, seorang lelaki Asia Selatan berusia pertengahan 20-an, ditembak mati di tempat letak kereta pada tengah malam Jumaat, beberapa jam selepas menghadiri pengebumian Aftab Hussein, 41 tahun dan Muhammad Afzaal Hussain, 27 tahun, yang terbunuh, dalam serangan hendap berhampiran rumah mereka masing-masing pada 26 Julai dan 1 Ogos.

Polis juga sedang menyiasat sama ada ia turut mempunyai kaitan dengan pembunuhan Mohammad Ahmadi, 62, pada November 2021. Ahmadi, seorang lelaki Islam berketurunan Asia Selatan, ditembak mati di belakang pasaraya halal milik mangsa dan abangnya. AwaniSuspek pembunuhan empat lelaki Islam ditahan di New Mexico AS


Baca Artikel Menarik:

Layari Laman Facebook MYKMU.NET


Emma Maembong, Shahz Jaszle kena kecam sakan menari berpelukan (Video)

Khairuddin haiwan politik, tak kenang jasa Bersatu – Sanusi

Menteri guna kereta elektrik mulai tahun depan – Tuan Ibrahim

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button
%d bloggers like this:

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker