Solat Terawih Di Times Square New York

Solat Terawih Di Times Square New York

Times Square yang ikonik di Bandar New York menjadi tuan rumah kepada lebih 1,000 umat Islam yang berbuka puasa dan menghadiri solat Tarawih yang “pertama kali” pada hari Sabtu, hari pertama bulan suci Ramadan.

Penganjur acara memberitahu media tempatan bahawa umat Islam yang tinggal di Amerika Syarikat mahu menyambut Ramadan di tempat yang menjadi lambang di tengah-tengah Bandar New York ini untuk menunjukkan kepada orang lain bahawa Islam adalah agama yang aman.

Banyak salah faham terhadap agama Islam.

Kami ingin menjelaskan agama kami kepada semua yang tidak tahu apa itu… Islam adalah agama keamanan.

Penganjur yang mahu dikenali sebagai SQ telah meluahkan bahawa mengadakan tarawih pertama di Times Square adalah impian menjadi kenyataan kerana bandar yang sama ini dipenuhi dengan islamofobia akibat serangan 9/11 pada 2001.

SQ, yang mempunyai lebih daripada 152,000 pengikut di Instagram dan hampir 400,000 pelanggan di YouTube, berkata kira-kira 1,200 orang telah mendaftar untuk menghadiri solat itu dan dia menjangkakan lebih ramai lagi akan mengambil bahagian.

Times Square membawa orang ramai dari seluruh Bandar New York dan dunia dan ia hanyalah satu suasana.

Allah mengilhamkan saya untuk mengadakan acara dakwah, yang bukan sahaja akan menyatukan umat Islam tetapi mengajar orang bukan Islam tentang Ramadan, mengapa kita berpuasa dan pada dasarnya mendidik mereka tentang Islam sambil mencipta acara dakwah yang paling menghiburkan dan bersejarah.

Aktiviti kerohanian yang dianjurkan oleh SQ bersempena hari pertama Ramadan ini dipromosikan dengan nama “Tarawih first time in Times Square”.
Sumber: Gulf Today Middle East Eye

Solat Terawih Di Times Square New York


Baca Artikel Menarik:

Layari Laman Facebook MYKMU.NET


Bersatu cari rakan lain kerana tak yakin dengan kekuatan PAS

Buffet Ramadhan Kuala Lumpur Selangor 2022 (TERKINI)

Resepi ayam menangis meraung, kecur air liur

Related Articles

Back to top button
%d

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker