Ambil Perhatian Semua Kaum Wanita…Ada 6 Jenis Darah Haid Yang Boleh Jelaskan Kesihatan

Ambil Perhatian Semua Kaum Wanita…Ada 6 Jenis Darah Haid Yang Boleh Jelaskan Kesihatan

MENSTRUASI merupakan fasa yang biasa berlaku kepada wanita dan perkara ini merupakan ‘acara’ bulanan yang tidak dapat dipisahkan dengan golongan ini.

Ketika datang bulan, darah akan keluar daripada tubuh seorang wanita dan darah itu biasanya boleh berbeza-beza baik dalam kuantiti mahupun warnanya.

Sebagai contoh, darah yang seakan-akan warna merah jambu boleh menjadi tanda mereka memiliki tahap estrogen yang rendah dan signal akan berlakunya masalah osteoporosis pada masa hadapan.Berikut adalah beberapa jenis keadaan dan warna darah yang boleh berlaku ketika seorang wanita mengalami haid dan penjelasan di sebaliknya.

1. Cokelat gelap

Warna cokelat atau merah gelap merupakan tanda bahawa terdapatnya darah yang terlalu lama berada di uterus. Ramai yang mengalami perkara ini tetapi tidak tahu punca mengapa ia berlaku.

2. Darah cair dan berair

Darah yang cair dan berair bererti seseorang itu kekurangan nutrisi dan paling membimbangkan, ia boleh jadi petanda kanser ovari.

3. Darah kental

Keadaan darah haid yang kental dan berwarna merah gelap boleh menjadi tanda seorang wanita itu mengalami masalah progesteron rendah atau terlalu tinggi.

Perkara ini bukan masalah besar yang perlu dibimbangkan tetapi ia menunjukkan seseorang itu mengalami ketidakseimbangan hormon.4. Campuran darah merah dan kelabu

Warna darah kemerah-merahan dan kelabu boleh menjadi tanda kehamilan. Selain itu, ia juga boleh menjadi tanda seorang wanita telah dijangkiti penyakit berkaitan seksual.

Namun jika bukan disebabkan kedua-dua perkara itu, ia boleh menjadi tanda seorang wanita itu mengalami keguguran.

5. Darah merah krenberi

Warna merah krenberi pada darah adalah tanda haid adalah normal dan keadaan kesihatan dalam keadaan baik.

6. Darah keruh

Warna keruh seakan-akan campuran merah dan oren adalah tanda berlakunya jangkitan dan biasanya ia turut disertai dengan bau yang kurang menyenangkan dan sakit sepanjang haid.Oleh sebab itu, penting bagi seorang wanita untuk mengetahui keadaan diri semasa datang bulan dan sebaik-baiknya segera berjumpa doktor bagi mendapatkan rawatan agar tidak berlaku sebarang perkara tidak diingini.

Ambil Perhatian Semua Kaum Wanita…Ada 6 Jenis Darah Haid Yang Boleh Jelaskan Kesihatan

Jika anda mengalami kemurungan dan tekanan hubungi:
MHPSS di 03-29359935 atau 014-3223392

Talian Kasih 15999 / WhatsApp Talian Kasih di 019-2615999 (Bagi pelbagai bantuan aduan keganasan rumahtangga dan pelbagai lagi masalah seperti penderaan);

KSK-Care JAKIM di WhatsApp 0111-9598214
Befrienders Kuala Lumpur di talian 03-76272929

CPRC Kebangsaan KKM
Telefon : 03 8881 0200 / 03 8881 0600 / 03 8881 0700
Whatsapp : +60178429454
Email : [email protected]

Kongsikan kepada keluarga dan rakan anda


Baca Artikel Menarik:

Layari Laman Facebook MYKMU.NET


Proton Preve bakal diganti model baru

Wulan Guritno berani berbikini

Related Articles

Back to top button
%d bloggers like this:

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker