Polis siasat kes kandungan wanita hamil gugur lepas dilarang jumpa doktornya

Sebaran :

Polis siasat kes kandungan wanita hamil gugur lepas dilarang jumpa doktornya. Polis melancarkan siasatan terhadap kejadian seorang wanita hamil mengalami keguguran janin kandungan selepas dia tidak dibenarkan meninggalkan kawasan perintah kawalan pergerakan diperketatkan (PKPD) di Bandar Baru Sentul, Kuala Lumpur untuk mendapatkan rawatan daripada doktornya.

Ketua Polis Daerah Sentul Beh Eng Lai berkata mereka menerima laporan polis daripada suami wanita itu, yang tidak berpuas hati dengan tindakan anggota polis yang melarang isterinya meninggalkan kawasan berkenaan untuk pergi ke klinik pada 6 Julai.

“Hasil semakan mendapati pada 6 Julai 2021, lelaki tersebut telah memohon kebenaran untuk keluar dari kawasan PKPD bagi tujuan rawatan isterinya yang sedang hamil.

“Lelaki tersebut dinasihatkan oleh anggota polis yang bertugas untuk merujuk kepada pihak Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) yang bertugas di kawasan PKPD tersebut dan dibenarkan keluar untuk mendapatkan rawatan selanjutnya.

“Susulan dari laporan Polis yang dibuat oleh pengadu, siasatan yang terperinci dijalankan dan tindakan yang sewajarnya akan diambil oleh pihak polis,” kata Beh pada satu kenyataan hari ini.

Pun begitu, masih belum dapat ditentukan lagi sekiranya menangguhkan usaha mendapatkan rawatan boleh membawa keguguran terhadap wanita itu.

Kenyataan itu dikeluarkan selepas suami wanita berkenaan memperincikan kisah mereka di sebuah laman web In Real Life, yang menerbitkan pengakuan orang ramai.

Untuk rekod, pihak berkuasa mula melaksanakan PKPD di Bandar Baru Sentul pada 3 Julai, berikutan peningkatan jumlah kes positif Covid-19 di kawasan itu.

 

Dihantar ke klinik lain

Menurut laman web itu, suami, yang hanya dikenali sebagai Ayie, berkata isterinya mengalami pendarahan pada bulan Jun dan dia diberi ubat oleh doktornya.

Dia berkata doktor juga menasihati isterinya, yang berada pada fasa pertama tempoh satu pertiga kehamilan(13 hingga 14 minggu) untuk segera kembali ke klinik itu sekiranya pendarahan berlaku lagi pada masa akan datang.

Pada hari kejadian, isterinya dikatakan mengalami pendarahan lain sekitar tengah hari.

Hal ini mendorong lelaki itu memohon izin daripada polis untuk membawanya berjumpa doktor, tetapi permintaan ini telah ditolak.

Dia mendakwa seorang pegawai polis wanita telah melarang mereka pergi ke klinik berkenaan, berkata perkara itu bukan kes kecemasan.

Pegawai itu juga didakwa mengarahkan mereka menghubungi Pasukan Perubatan Bergerak yang bersiap sedia di kawasan PKPD terbabit.

Pasangan berkenaan didakwa perlu menunggu selama beberapa jam sebelum ambulans membawanya ke sebuah klinik kerajaan lebih dari dua jam kemudian.

Wanita hamil itu telah diperiksa oleh seorang doktor, yang kemudian membenarkan pasangan tersebut pulang dengan tablet Asid Folik dan menasihati mereka untuk menghubungi 999 jika si isteri tiba-tiba “merasa banyak darah atau pendarahan keluar”.

“Kami dihantar pulang dengan tablet Asid Folik dan MC (sijil cuti sakit). Tidak ada pemeriksaan ultrasound yang dilakukan di Klinik Kesihatan itu untuk memastikan keadaan bayi kami baik-baik saja.

“Kami pulang ke rumah, bimbang dan bingung dengan apa yang baru saja terjadi. Kami tidak diizinkan untuk melakukan pemeriksaan bayi dan kami juga tidak diberi ubat tambahan yang telah habis,” katanya seperti yang dilaporkan.

Pasangan itu hanya mengetahui bahawa isterinya keguguran beberapa hari kemudian ketika mereka dibenarkan pergi ke klinik swasta untuk pemeriksaan lanjutan. Ketika itu, pasukan polis yang lain bertugas.

Suami wanita itu juga telah membuat laporan kepada Suruhanjaya Integriti Agensi Penguatkuasaan (EAIC) mengenai kejadian tersebut. Jurucakap EAIC mengesahkan pihaknya telah menerima aduan berhubung kejadian itu pada 11 Julai.

 

‘Birokrasi, pegawai tidak terlatih’

Ketika ditanya apakah keguguran itu berkaitan dengan polis yang tidak membenarkan ibu mendapatkan rawatan tepat pada waktunya, ketua polis daerah Sentul berkata pihaknya percaya itu bukan penyebab langsungnya.

“Bukan macam itu. Dipercayai ada kaitan tetapi bukan disebabkan masalah tersebut,” kata Beh.

Sementara itu, seorang pakar perubatan ketika dihubungi oleh Malaysiakini menunjukkan bahawa apa yang berlaku dalam kes tersebut campuran kekurangan latihan dan kerenah birokrasi prosedur.

Perunding sakit puan Obstetrik dan Ginekologi Dr NKS Tharmaseelan berkata tindakan anggota polis melarang pasangan itu kerana dia barisan hadapan bukan perubatan dan oleh itu tidak dilatih untuk membezakan masalah perubatan kecemasan dan bukan kecemasan.

“Memiliki kelebihan pengalaman yang lalu, tidak adil bagi saya untuk memberi komen isu-isu di lapangan yang bersifat situasional.

“Yang paling penting, barisan hadapan bukan perubatan harus dilatih untuk mengetahui apa itu kecemasan. Yang bertambah adalah tekanan tambahan dan bilangan (keadaan) yang harus mereka hadapi,” katanya.

Dia menjelaskan bahawa polis wanita itu, bagaimanapun, telah melakukan tindakan wajar dengan nombor kontak pasukan perubatan yang bertugas kepada si suami.

Mengenai kejadian wanita itu dibawa ke klinik kerajaan dan bukannya ke doktornya yang biasa, Tharmaseelan berkata ini berpunca oleh protokol yang ditetapkan oleh Kementerian Kesihatan, di mana ambulans tidak dibenarkan membawa pesakit ke klinik swasta.

Ini berlaku walaupun ambulans dibenarkan membawa pesakit dari klinik swasta ke hospital awam.

“Kementerian Kesihatan perlu memperbaiki hal ini (menunda khidmat ambulans) dengan memiliki prosedur memudahkan mengenai ambulans, yang akan digunakan dalam keadaan kecemasan.

“Ini adalah keadaan kecemasan dan penundaan selama hampir empat jam itu tidak masuk akal.

“Terlalu banyak kerenah birokrasi. Mengapa ambulans tidak dapat membawa pesakit ke kemudahan swasta apabila ambulans dibenarkan untuk membawa pesakit dari klinik swasta? Ia adalah paradoks.

“Apa yang paling penting dalam kes ini, pesakit seharusnya dibenarkan menggunakan pengangkutan sendiri ke klinik GP sekiranya ambulans tidak dapat melakukannya,” katanya.

Menurut Tharmseelan, sama ada berjumpa doktor lebih awal akan menjamin kelangsungan hidup janin wanita itu atau tidak ia masih lagi diperdebatkan.

Sebelum ini, wanita berkenaan juga dilapor penah mengalami keguguran.

“Tetapi tentu saja, pasangan itu akan memiliki peluang yang lebih baik.

“Kes ini dengan keguguran sebelumnya adalah kes berisiko tinggi tetapi anggota polis terbabit tidak terlatih (mengendalikan keadaan perubatan sebegini),” jelasnya lagi.

Polis siasat kes kandungan wanita hamil gugur lepas dilarang jumpa doktornya


Baca Artikel Menarik :

Layari Laman Facebook MYKMU


“Mantap! Mantap!”- Askar Pengaman Ireland Puji Abis Berkali-Kali Keenakan Rasa Nasi Lemak [VIDEO]


Sebaran :

Leave a Reply