Cabut atap rumah lepas cerai kerana harta sepencarian


Cabut atap rumah lepas cerai kerana harta sepencarian

JAKARTA – Seorang lelaki di Indonesia bertindak mencabut atap rumah bekas isterinya selepas mereka sah bercerai sebagai persetujuan pembahagian harta sepencarian, lapor beritajatim.com, semalam.

Kejadian berlaku di Desa Carangrejo, Kabupaten Ponorogo, Jawa Timur apabila si isteri bernama Anjar yang pulang ke kampung selepas enam bulan bekerja di Hong Kong meminta cerai dari suaminya, Agus.

Sebaik sahaja disahkan bercerai, mereka berdua menemui kata sepakat tentang bagaimana hendak membahagikan harta sepencarian sepanjang berkahwin selama 10 tahun.“Agus cuma mahukan kayu yang menjadi atap rumah kelamin mereka kerana itu adalah milik orang tuanya.

“Jadi, kerja-kerja mencabut atap dijalankan di rumah tersebut tanpa diganggu bangunannya kerana tapak tanah milik ibu bapa Anjar,” kata Setiausaha Desa Carangrejo, Juweni.

Tambah Juweni, dia tidak pasti apakah alasan sebenar pasangan itu bercerai namun menurutunya, Agus adalah suami yang baik malah menjaga kebajikan bapa mentuanya ketika Anjar bekerja di luar negara.

“Pihak pentadbiran desa cuma laksanakan tugasan yang diamanahkan iaitu mencabut atap rumah seperti yang dipersetujui.“Hal-hal lain, kami tidak mahu masuk campur lagipun mereka berpisah dengan cara baik,” ujar Juweni lagi. Agensi

Cabut atap rumah lepas cerai kerana harta sepencarian


Baca Artikel Menarik :

Layari Laman Facebook MYKMU
Ashgabat bandar paling mahal di dunia

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button
%d bloggers like this:

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker