Enam kategori dibenarkan rentas daerah dan negeri

SHAH ALAM – Polis Diraja Malaysia (PDRM) menjelaskan enam kategori yang dibenarkan untuk merentas daerah dan negeri semasa tempoh pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) di seluruh negara yang bermula Rabu ini.

Menurut Senior Asisten Komisioner (SAC) Gerakan Jabatan Keselamatan Dalam Negeri Ketenteraman Awam Bukit Aman, M V Srikumar Nair, kategori pertama yang dibenarkan ialah ziarah kematian ahli keluarga terdekat seperti ibu bapa, adik-beradik, datuk dan nenek.

“Pemohon hendaklah mengemukakan bukti surat kematian atau permit pengebumian untuk permohonan menziarah kematian,” katanya menerusi satu temu bual dalam Berita Perdana RTM pada Selasa.

Beliau berkata, individu yang mempunyai urusan kecemasan yang memerlukan kehadiran pemohon dibenarkan merentas daerah dan negeri berserta bukti kejadian yang berlaku.Seterusnya, pasangan jarak jauh dibenarkan merentas daerah dan negeri di mana salah satu pasangan boleh bergerak dengan membuktikan pasangan berada di tempat yang dituju.

Menurutnya, bagi urusan kerja pula, pemohon hanya perlu menunjukkan surat arahan kerja untuk tujuan pergerakan.

Lokman Noor Adam ditahan sekali lagi

“Untuk tugas rasmi dan tugas menghantar barang keperluan dibenarkan bergerak berserta surat majikan, surat kebenaran kerja dan surat kelulusan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI).

“Bagaimanapun, pemohon tidak dibenarkan untuk bergerak bersama ahli keluarga lain untuk ke lokasi tugas,” katanya.Menurutnya, pergerakan untuk tujuan perubatan juga dibenarkan, manakala penerima vaksin hanya perlu menunjukkan keterangan janji temu di aplikasi MySejahtera.

Dalam pada itu, beliau berkata, kesemua cuti pegawai dan anggota polis di seluruh negara dibekukan sebagai persiapan untuk bertugas semasa musim perayaan.

“Lebih kurang 120,000 anggota polis tidak bercuti raya. Seramai 3,589 anggota polis bertugas bagi sekatan jalan raya (SJR) di seluruh negara.

“SJR turut dibantu oleh Angkatan Tentera Malaysia (ATM) dan Jabatan Sukarelawan Malaysia (Rela),” ujarnya.Beliau menasihatkan rakyat Malaysia untuk sentiasa mematuhi prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan oleh kerajaan untuk membendung penularan virus Covid-19.


Baca Artikel Menarik

Layari Laman Facebook My KMU NeTBaca Artikel Menarik

Layari Laman Facebook My KMU NeT


 

Tiga varian baru merebak cepat di beberapa negeri – Noor Hisham

 

 

Related Articles

Back to top button
%d bloggers like this:

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker