Radzi gagal teruk

Radzi gagal teruk. Semalam, jaguh terjun dan penerima pingat Olimpik dua kali, Pandelela Rinong, menyokong seruan pelajar berusia 17 tahun, Ain Husniza Saiful Nizam untuk memastikan sekolah adalah ruang yang selamat untuk para pelajar dan memberikan dorongan kepada pelajar tingkatan lima tersebut untuk terus bersuara.

Beliau mengatakan kejadian ini sama seperti mana beliau dipanggil DIVA apabila beliau cuba untuk #makesportasaferplace (menjadikan sukan ruang yang selamat untuk semua).

Persoalannya, mengapakah Menteri Pendidikan, Radzi Jidin gagal untuk menunjukkan kepimpinan untuk memastikan sekolah adalah ruang yang selamat untuk para pelajar, sebaliknya membiarkan isu seperti pemeriksaan kitaran haid dan lawak lucah dalam kalangan guru berterusan sehingga tiga minggu?Memandangkan kedua-dua isu ini pertama kali dilaporkan oleh Malaysiakini dalam minggu ketiga bulan April, seorang menteri yang sensitif dan berkesan sepatutnya telah menunjukkan kepimpinan sejak daripada awal lagi daripada sebaliknya menunjukkan cubaan untuk tidak menerima hakikat.

 

EU Umum Beli 1.8 Bilion Dos Vaksin Pfizer BionNTech 

Radzi telah gagal teruk dalam kedua-dua kes.

Beliau bertanya, sekolah manakah yang melakukan pemeriksaan mengejut kitaran haid ini dan diberikan senarai 15 sekolah yang melakukan perbuatan yang mengejutkan ini.

Empat hari yang lepas, Kumpulan Tindakan Bersama Kesaksamaan Gender (JAG) telah menyeru Kementerian Pendidikan (KPM) untuk bersifat telus dalam siasatannya mengenai isu pemeriksaan mengejut kitaran haid dan gangguan seksual di sekolah.JAG mengatakan yang ia bersedia untuk membantu KPM dalam siasatan ini dan baru-baru ini telah menghantar surat kepada KPM untuk mengadakan satu mesyuarat untuk membincangkan cara untuk mengatasi masalah gangguan seksual di sekolah.

“Orang kata saya kaya” – Mahathir

Kumpulan tersebut mengatakan yang pihak kementerian mempunyai tanggungjawab untuk memberikan pendidikan berkualiti kepada kanak-kanak dalam satu suasana pembelajaran yang selamat yang mempromosikan nilai-nilai penghormatan kepada semua dan menolak keganasan.Pertuduhan Ain Husniza telah ditambah berat dengan komen menjijikkan di Facebook terhadapnya, yang didakwa datang daripada pengetua sekolah beliau sendiri yang menggambarkan beliau sebagai “anak setan”.

Sekiranya Radzi tidak bersedia untuk menunjukkan kepimpinan sebagai Menteri Pendidikan untuk memastikan keselamatan para pelajar di sekolah, beliau perlu meletak jawatan.


Baca Artikel Menarik

Layari Laman Facebook My KMU NeT


 Pertahankan Ain atau letak jawatan, kata Maszlee kepada Radzi

Related Articles

One Comment

  1. Apakah isu haid dilihat dari konteks moral? Siapa yang kisah? Haid Hadir bila gadis Sudah matang. Kenapa ada Kitar haid yang pendek Dan panjang? Kenapa ada yang turun darah tak berhenti Dan dikira berapa hari sebagai luarbiasa? Apakah akan terjadi jika haid diikuti dengan penyakit?

    Maafkan Saya, ini urusan perempuan Kan? Tidak ini urusan lelaki Juga sebagai Ayah, abang, suami Dan GURU untuk memastikan Generasi ku sihat. Namun bukan lah Ayah, Abang atau Guru lelaki tapi dapatkan bantuan dari Perempuan yang paling hampir dengan gadis tersebut. Doctor lebih baik. GURU Perempuan Dan Sahabat Perempuan mereka mengambil kisah, Memalukan ke? Mereka Tak puasa lalu makan di kedai Cina kerana haid, tidak pula berasa malu.

    Kerana mengambil tahu, mereka yang sedang di “panggang” sekarang. Sistem pendidikan dipersoal, yang ambil tahu tu Ustazah bukan nya Guru Lelaki ? Yang ditanya tu Muslimah bukan yang belum dapat hidayah.

    Konon nya, Minta lebih professional dengan menulis Surat kerana waris anak yang Tak solat lebih 15 Hari. Boleh pasti ke lebih? Ada berapa ramai dipantau Ni Dan berapa banyak Surat yang perlu dibuat. Semua diam Tak bersuara termasuk saya.

    Maafkan saya ustazah2 kerana ketakberdayanya saya ini Dan saya terpaksa akur. Semoga Allah melindungi Kita kerana ini hukum yang ditentukan Allah, Haid Ada batas waktu Dan kita bukan melulu..

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker