Hentikan monopoli Grab, kata pemimpin PKR 

PETALING JAYA: Undang-undang persaingan di negara ini perlu dikaji semula berdasarkan amalan “monopoli” oleh syarikat seperti Grab, kata dua anggota parlimen PKR, selain menyarankan agar syarikat pemula niaga bernilai berbilion dolar itu harus dipecahkan.

Bercakap di webinar hari ini, Ahli Parlimen Subang Wong Chen dan Ahli Parlimen Permatang Pauh, Nurul Izzah Anwar berkata walaupun mereka menghargai impak yang dimiliki platform seperti Grab dalam meningkatkan ekonomi, mereka bimbang dengan pengusaan syarikat itu.

Wong berkata dia sedar syarikat seperti Grab dapat memanfaatkan kelebihan sebagai penggerak pertama untuk mewujudkan pengiktirafan jenama dan kesetiaan pelanggan, tetapi merasakan kerajaan juga perlu mempertimbangkan bahaya monopoli.

Bermula sebagai firma penumpang pada tahun 2012, Grab sejak itu telah mempelbagaikan perkhidmatan pembayaran digital dan penghantaran makanan dan kini merupakan pemula niaga paling berharga di Asia Tenggara bernilai lebih dari AS$16 bilion.

“Saya faham kelebihan penggerak pertama. Tetapi setelah beberapa tahun, anda benar-benar perlu berfikir ‘Sekiranya mereka menguasai 70%, 80% pasaran … Itu monopoli.’ Itu tidak boleh berlaku, ‘kata Wong ketika webinar kendaliannya bertajuk Policy Monday: Labour Market Trends – Gig Economy.
Pada tahun 2019, Suruhanjaya Persaingan Malaysia (MyCC) mencadangkan denda RM86.77 juta ke atas Grab kerana amalan menindas.

Susulan itu, Grab, bersama anak syarikat Grabcar Sdn Bhd dan Myteksi Sdn Bhd, bertindak mencabar cadangan tersebut di mahkamah.

MyCC mencadangkan denda itu setelah Grab didakwa melanggar Seksyen 10 Akta Persaingan 2010 (AP 2010) secara kolektif berikutan syarikat itu didapati menyalahgunakan kedudukan dominannya melalui pengenaan beberapa klausa yang membataskan pemandunya.

Grab didapati membataskan pemandunya daripada mempromosikan dan menyediakan perkhidmatan pengiklanan kepada pesaing Grab dalam perkhidmatan e-hailing dan pasaran pengiklanan media transit.

Sementara itu, Grabcar berdepan saman RM100 juta oleh Persatuan Teksi Malaysia, Kereta Sewa, Limosin dan Teksi Lapangan Terbang pada Januari kerana didakwa mewujudkan persaingan yang tidak adil dan menafikan mata pencarian 10,000 anggotanya.
Grab dan rakan perniagaannya juga telah melanggar pengawas antimonopoli Indonesia, yang mengumumkan denda lebih dari AS$3 juta pada Julai lalu setelah mendapati mereka bersalah melanggar undang-undang anti-monopoli.

“Ada begitu banyak kajian untuk diketengahkan. Apabila anda berbicara mengenai peraturan (antimonopoli), bukan hanya rakyat Malaysia yang bimbang akan isu ini,” kata Nurul Izzah.

“Saya sangat menyokong Grab, tetapi kita juga harus mengetahui batasan dan kecenderungan monopoli …,” katanya, sambil menambah terdapat sekitar 140 platform yang menyediakan peluang kerja sambilan di Malaysia pada bulan Ogos lalu.Leave a Reply

Your email address will not be published.