Penduduk kampung protes ‘berjirankan’ anjing

 

ALOR SETAR: Penduduk sebuah kampung di Pendang membantah tindakan untuk memindahkan kira-kira 300 haiwan, kebanyakannya anjing dari pusat pengurusan haiwan terbiar ke kampung mereka di kawasan sawah.

Seorang ketua kampung menyerahkan nota tunjuk perasaan kepada ADUN mereka, Dr Mohd Hayati Othman, yang mempengerusikan jawatankuasa kesihatan dan kerajaan tempatan majlis eksekutif negeri.

Ketua Panitia Desa Kg Kubang Jelai, Md Daud Rusdi Hassan mengatakan, desa itu tidak sesuai sebagai tempat perlindungan kerana didominasi oleh orang Islam, dan prospek memiliki “400 lebih anjing” di halaman belakang mereka tidak dialu-alukan.

Pak Mie Shelter, dengan kira-kira 220 anjing dan 100 kucing, akan bergerak esok dari lokasi sekarang di tepi Sungai Kedah ke gudang seluas 6,300 kaki persegi yang dibiayai sepenuhnya dan diubah suai oleh pendakwah Ebit Lew.

Md Daud berkata, kemungkinan besar kotoran binatang dari tempat perlindungan baru akan dibuang ke parit pengairan yang membekalkan air ke ladang padi seluas 300 ekar di belakang gudang.

Gudang itu sebelumnya digunakan sebagai kilang memproses baja dan kemudahan pembungkusan, kata Daud.

“Kami kesal kerana Ebit membawa anjing-anjing itu ke sini dan akan menempatkannya di gudang. Dia telah datang ke sini dua kali tetapi tidak pernah bercakap dengan kami mengenai perkara itu. Kami mengetahui perkara ini dalam berita.

“Saya telah menelefonnya 20 kali tetapi dia tidak menjawab. Saya harap anjing-anjing itu tidak datang ke sini. Ini adalah kawasan orang Islam. Kami akan mengadakan tunjuk perasaan esok pagi. Kami tidak mahu anjing di sini, “katanya kepada wartawan.

 

Remaja dirogol 6 lelaki warga asing

Hayati berkata adalah tidak masuk akal untuk membawa anjing ke kampung Melayu yang mempunyai masjid berdekatan.

Beliau berkata, penduduk kampung telah membuat laporan polis kerana mereka prihatin sekiranya berlaku sesuatu yang “tidak diingini” kepada pemilik gudang tersebut.

Tambahnya, isu penempatan semula Tempat Perlindungan Pak Mie sudah lama berlaku. Dia berkata kerajaan Kedah sebelumnya telah merencanakan untuk memindahkannya ke Kampung Bukit Pak Kiau di Pokok Sena, tetapi juga telah menerima bantahan dari penduduk setempat.

Katanya, tidak ada petugas daerah di Kedah yang ingin memiliki tempat perlindungan anjing liar di tengah-tengah mereka, semasa mencari tanah yang sesuai untuk tempat perlindungan.

“Ini adalah kampung mereka, mereka berhak untuk memprotes. Saya mendesak Pak Mie Shelter untuk menangguhkan langkah mereka. Ebit Lew mesti memikirkan keadaan sekeliling. Anda tidak dapat menyelesaikan masalah di satu kawasan dan mendorongnya ke tempat lain, ”katanya.

MP Pasir Gudang bagi 4 bukti untuk Muhyiddin, Kabinet letak jawatan

Dia mengatakan bahawa jawatankuasa perancang negeri akan mencari penyelesaian akhir pada 28 Februari.

Pengendali Pak Mie Shelter Badirol Hisham Azmi berkata, dia kecewa dengan komen yang dibuat oleh penduduk kampung dan anggapan tempat perlindungan akan membuang najis ke saluran pengairan berdekatan.

Dia mengatakan bahawa gudang itu jauh dari kampung dan masjid sekurang-kurangnya 500m jauhnya.

“Saya bingung. Di mana sahaja tidak boleh. Semua tanah diduduki oleh manusia. Adakah anda mengharapkan kami ditempatkan di tasik, sungai atau di hutan? Kedah sangat besar, bukankah ada sedikit pun tanah untuk mengangkut haiwan liar? Kami tidak meminta lima ekar, hanya setengah ekar, ”katanya.

“Sepertinya kita tidak akan dapat bergerak esok. Saya hanya dapat berdoa kepada Allah untuk menolong kami,” katanya ketika dihubungi.

Pilih pelan perlindungan takaful ikut keperluan

Related Articles

Back to top button
%d bloggers like this:

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker