Al-Sultan Abdullah Menitahkan Supaya Ketepi Perbezaan Untuk Lawan Covid-19

 

Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah menitahkan supaya rakyat mengetepikan perbezaan politik, bangsa dan agama, bagi memerangi Covid-19 yang berterusan mencatatkan kes positif harian empat angka, sejak hujung tahun lepas.

Datuk Pengelola Bijaya Diraja Ahmad Fadil Shamsuddin berkata Seri Paduka Baginda yakin, dengan sokongan dan kerjasama semua pihak, negara mampu untuk sekali lagi melandaikan lekuk kes jangkitan Covid-19, sekali gus meringankan beban dipikul petugas barisan hadapan.

Menurutnya baginda menzahirkan kegusaran, melihat peningkatan keperluan rawatan rapi dan penggunaan katil Unit Rawatan Rapi (ICU) khususnya di Lembah Klang, yang mencatatkan kenaikan mendadak kes-kes positif.

“Berikutan peningkatan keperluan rawatan rapi dan penggunaan katil ICU ini, pesakit-pesakit jangkitan Covid-19 yang kritikal, terpaksa ditempatkan di hospital-hospital kerajaan yang lain, dan ini boleh menjejaskan rawatan pesakit-pesakit bukan Covid-19 yang lain,” titah Sultan Abdullah menerusi kenyataan dikeluarkan Istana Negara, hari ini.Semalam, negara merekodkan sebanyak 3,306 kes jangkitan Covid-19 baru, manakala 15 hospital Covid-19 dilaporkan mencatatkan kadar penggunaan katil Covid-19 (bukan ICU) melebihi 70 peratus

Dalam pada itu, Ahmad Fadil berkata Sultan Abdullah turut menzahirkan rasa dukacita terhadap rakyat yang masih tidak peka dalam tindak-tanduk harian mereka, khususnya terhadap pematuhan disiplin amalan kebiasaan baru dan kawalan kendiri bagi mengekang penularan wabak ini.

“Sehubungan itu, Sultan Abdullah menyeru seluruh rakyat menzahirkan solidariti dan sokongan padu kepada para petugas barisan hadapan, dengan bersama-sama berganding bahu berdisiplin mematuhi semua perintah yang ditetapkan kerajaan dan prosedur operasi standard (SOP),” katanya.

Ahmad Fadil berkata Sultan Abdullah turut mengajak rakyat untuk bersama mendoakan agar petugas barisan hadapan sentiasa dilindungi, segala usaha dilakukan semua pihak dalam memerangi Covid-19 diberkati dan berjaya, serta negara sentiasa dilindungi dan bebas dari wabak ini dengan segera.Menurut Ahmad Fadil, Seri Paduka Baginda amat memahami cabaran besar diharungi wira dan wirawati petugas barisan hadapan ketika ini, dan berharap mereka terus cekal dan tabah dalam memerangi gelombang ketiga penularan wabak Covid-19.

“Sultan Abdullah amat menyanjung tinggi pengorbanan dicurahkan petugas barisan hadapan demi keselamatan diri rakyat dalam memikul tanggungjawab membendung wabak Covid-19 dan merawat pesakit-pesakit wabak yang boleh meragut nyawa ini.

“Justeru, Seri Paduka Baginda menzahirkan harapan agar semangat kental dan juang tinggi dipamerkan mereka, sebagai benteng utama negara sejak bermulanya penularan wabak ini awal tahun lalu turut dihargai seluruh rakyat jelata. Sesungguhnya, usaha gigih petugas barisan hadapan sewajarnya dipuji dan terus dihargai,” katanya.

BernamaRelated Articles

Check Also
Close
Back to top button
%d bloggers like this:

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker