[VIDEO] Al-Fatihah: “Saya Hendak Jalan Jauh, Jauh Tok” – Arwah Cucu

MELAKA – “Saya memang dapat rasa sesuatu sebelum kejadian (kemalangan maut) ini terjadi kerana salah seorang cucu saya, Lutfi (Muhammad Lutfi Hakim) tiba-tiba bersungguh mahu bersarapan dengan saya dan berkata dia hendak jalan jauh.. jauh tok,” kata Mohamad Ahad, 67

Muhammad Lutfi, 3, maut bersama-sama abangnya, Muhammad Adam Hakimi Muhammad Alhafiz, 7, dan adiknya Muhammad Affan Hafiy yang berusia setahun.

Jenazah tiga beradik, selamat disemadikan di dalam satu kubur di Tanah Perkuburan Islam Kampung Sungai Putat, di sini sebentar tadi.

Ketiga-tiga beradik itu meninggal dunia selepas kereta dipandu ibu mereka, Nur Aimi Nadiah Abdul Rahim, 27, melanggar belakang sebuah treler di Kilometer 272.5 Lebuh Raya Utara-Selatan arah utara berhampiran Taman Rekrasi Gunung Lang, dekat Ipoh, Perak semalam.Menurut Mohamad, sehari sebelum kejadian, cucunya itu beriya-beriya mengajaknya bersarapan bersama sebelum bertolak dari rumahnya di Taman Seri Jati, Batu Berendam untuk ke Pulau Pinang bersama ibunya.

“Ketika sedang bersarapan dia datang kepada saya dan beritahu mahu minum bersama saya kerana hendak jalan jauh, jauh tok” katanya berulang kali dan ketika itulah saya mula berasa sesuatu.

“Saya masih teringat lambaian cucu-cucu saya dari dalam kereta ketika mereka mahu bertolak kira-kira pukul 11.30 pagi,” katanya yang tidak dapat menyekat air mata ketika ditemui dirumahnya di Taman Seri Jati, Batu Berendam, di sini hari ini.

Dalam kemalangan kira-kira pukul 3 petang itu, ibu mereka, Nur Aimi bagaimanapun terselamat, namun mengalami kecederaan parah dan dirawat di Unit Rawatan Rapi (ICU) Hospital Raja Permaisuri Bainun, Ipoh, Perak.Mengulas lanjut, Mohamad berkata, dia hanya mengetahui mengenai kemalangan itu selepas anaknya, Muhammad Alhafiz, 29, menerima panggilan daripada pihak hospital memaklumkan isteri dan anak-anaknya terlibat kemalangan dan berada di ICU.

“Bagaimanapun, ketika menonton berita di televisyen pada pukul 8 malam, kami sekeluarga terkejut apabila mendapat tahu kesemua tiga beradik itu sudah tiada,” katanya.

Jelasnya, ketiga-tiga beradik itu duduk bersamanya hampir dua bulan dan pertama kali diambil ibu mereka selepas kira-kira dua bulan menantunya itu bekerja di Pulau Pinang.

Jenazah tiga beradik, selamat disemadikan di dalam satu kubur di Tanah Perkuburan Islam Kampung Sungai Putat, di sini sebentar tadi.

Tiga beradik selamat disemadikan di Melaka

Orang ramai dan ahli keluarga memenuhi Tanah Perkuburan Islam Kampung Sungai Putat bagi menguruskan majlis pengkebumian jenazah tiga beradik.

MELAKA – Suasana pilu menyelubungi pengebumian jenazah tiga anak syurga yang terlibat dalam kemalangan di Kilometer 272.5 Lebuh Raya Utara-Selatan arah utara berhampiran Taman Rekreasi Gunung Lang semalam.

Jenazah Muhammad Adam Hakimi Muhammad Alhafiz, 7, dan dua adiknya, Muhammad Lutfi Hakim, 3, Muhammad Affan Hafiy berusia setahun, selamat disemadikan di dalam satu liang lahad di Tanah Perkuburan Islam Kampung Sungai Putat, di sini sebentar tadi.

Jenazah ketiga-tiga beradik itu tiba dari Hospital Raja Permaisuri Bainun (HRPB), Ipoh, Perak di kediaman ayah mereka di Taman Seri Jati, Batu Berendam di sini kira-kira pukul 10 malam.

Solat jenazah kemudian dilaksanakan oleh ahli keluarga dan sanak saudara di kediaman tersebut sebelum di bawa ke tanah perkuburan yang terletak kira-kira 500 meter.

Ayah mangsa, Muhammad Alhafiz, 29, turut dilihat hampir pengsan dan dipapah oleh ahli keluarga sewaktu solat jenazah dijalankan.

Turut dilihat bersama-sama ahli keluarga mangsa adalah Yang Dipertua Negeri Melaka, Tun Mohd. Ali Mohd. Rustam dan Bekas Ketua Menteri Melaka, Adly Zahari.-K! ONLINE

Related Articles

Back to top button
%d bloggers like this:

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker