Mahathir gagal singkir pengerusi RCI Batu Puteh

Mahathir gagal singkir pengerusi RCI Batu Puteh

Mahkamah Tinggi menolak permohonan Dr Mahathir Mohamad bagi menyingkir Raus Sharif dan dua yang lain daripada panel Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI) Batu Puteh.

Hakim Amarjeet Singh juga menolak permohonan bekas perdana menteri itu untuk prosiding RCI dijalankan secara terbuka.Bagaimanapun, beliau membenarkan permohonan Mahathir untuk kebenaran memulakan semakan kehakiman sama ada beliau boleh diwakili peguam dalam prosiding RCI yang sedang berlangsung.

Hakim juga menolak permohonan Mahathir untuk menangguhkan pendengaran RCI sementara menunggu pelupusan semakan kehakimannya.

Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI) berkaitan kes kedaulatan Pulau Batu Puteh akan kekal dibuat secara tertutup dan tidak terbuka kepada orang ramai.

RCI itu juga akan tetap diketuai bekas ketua hakim negara Md Raus Sharif, yang didakwa oleh bekas perdana menteri Dr Mahathir Mohamad sebagai berat sebelah.Mahathir gagal singkir pengerusi RCI Batu Puteh

Baca Artikel Menarik:

Layari Laman Facebook MYKMU.NET

Sambut ‘Birthday’ Zayn Rayyan di kubur, netizen rasa makin pelik (Video)1 by 1: “Kalau tak mabuk itu orang mesti kena” – Anne singlet putih

Punca Hajar Aswad dicuri dan 30 ribu jemaah haji dibunuhKalau tak boleh gurau, duduk surauRelated Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker