Saya kena maki berbakul-bakul – Anwar

Akibat tarik balik subsidi diesel.

Saya kena maki berbakul-bakul – Anwar

Perdana Menteri, Anwar Ibrahim berkata kesemua perdana menteri pada masa lalu bersetuju tentang keperluan untuk melaksanakan rasionalisasi subsidi.

Katanya, perkara itu juga telah dibincangkan sejak 1990-an ketika dia menjadi menteri kewangan lagi.Bagaimanapun, katanya, tidak ada perdana menteri sebelum ini sanggup melaksanakan langkah tersebut kerana ia bukan keputusan popular.

“Tak ada sesiapa mahu mengambil tindakan kerana ia tidak popular.

“Saya pergi ke Sungai Rokam, saya kena maki berbakul-bakul. Madani dah jadi ‘Madanon.’

“Saya okay, tak masalah. Tapi saya jawab dengan fakta..“Saya telah lalui liku- liku dan saya pun dah lewat 70an. Jadi apa yang saya buat.

“Saya nak buktikan bukan semua orang politik kaki sakau dan angkuh dan mendera rakyat,” katanya pada perhimpunan bulanan Kementerian Kewangan di Putrajaya hari ini.

Anwar berkata ahli politik mengambil cara mudah iaitu mengekalkan subsidi walaupun berlaku ketirisan semata-mata demi mendapatkan undi.

Namun, Anwar berkata dia yakin keputusan untuk menghapuskan subsidi menyeluruh akan membantu meningkatkan status negara ini.“Jadi saya tak peduli kalau nak maki berbakul bakul selagi saya ada mandat I will do it. When the time says i have to go, i go (bila masanya tiba, saya akan pergi).

Anwar yang juga menteri kewangan turut menegaskan bahawa subsidi tidak lagi boleh disalurkan kepada golongan kaya dan warga asing.

“Bukan kena diskriminasi, tapi mereka tak bayar cukai tinggi, tanggungjawab utama kepada warganegara kita,” jelasnya.

Dia menambah penjimatan daripada langkah ini akan disalurkan semula untuk membantu golongan memerlukan dan bukan menaikkan elaun menteri.Mengulas lanjut, Anwar berkata penjimatan itu akan membiayai kos pengangkutan awam, Sumbangan Asas Rahmah (Sara), dan sembilan juta penerima Sumbangan Tunai Rahmah (STR).

Saya kena maki berbakul-bakul – Anwar

Baca Artikel Menarik:

Layari Laman Facebook MYKMU.NETVideo gaduh viral, 2 lelaki bertumbuk di kedai runcit ditahan polis

Ustaz Kazim cerita kisah Ustaz DonTelefon bimbit disambar peragut di Pasar Seni berjaya dirakam dashcam kereta [VIDEO]

‘Bila bercinta jadi ustaz, putus sibuk hip hop’

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker