PM nafikan ‘Subsidi Minyak’ ditarik secara berperingkat bulan depan

Datuk Seri Anwar Ibrahim menganggap media antarabangsa yang mendakwa kononnya kerajaan akan mengurangkan subsidi minyak menjelang bulan depan dalam laporan yang sekadar memetik sumber tidak diketahui, sebagai tidak beretika.

Tegas Perdana Menteri, setakat ini belum ada sebarang keputusan muktamad diputuskan kerajaan berhubung subsidi bahan terbabit walaupun ada perbincangan awal bersama Jemaah Menteri.

“Saya dapati kebelakangan ini, mungkin kerana pendirian kita dalam isu-isu politik yang tegas, maka ada media antarabangsa yang terus menyerang dari segi berita-berita yang negatif, umpamanya kasino. Ia tidak pernah dibincangkan dan tidak pernah sampai pada maklumat saya, tetapi dijadikan isu yang panas.“Kemudian, isu penarikan subsidi pula. Walaupun ada perbincangan awal, tetapi tidak ada keputusan muktamad tarikh pelaksanaannya kerana kaedah itu harus diterangkan supaya tidak membebankan rakyat,” katanya.

Anwar yang juga Menteri Kewangan menjelaskan demikian kepada pemberita pada majlis perjumpaannya bersama hampir 100 pemimpin masyarakat Permatang Pauh, dekat sini hari ini.

Perdana Menteri menegaskan, beliau menerima prinsip kebebasan media, namun penulisan yang dibuat perlu beretika dan berlandaskan fakta.

Dalam hal subsidi bahan api, beliau mengulangi bahawa Kabinet belum membuat sebarang keputusan muktamad.“Jadi bagaimana (media antarabangsa) pastikan sekian dan sekian (berita) yang tidak sihat. Prinsipnya, apa sahaja penyasaran subsidi bagi saya, (pastikan) tidak akan membebankan rakyat.

“Bila media antarabangsa ini mempermainkan atau memanfaatkan isu, perlu tengok fakta. Kena rujuk dasar, mana boleh sumber. Kalau kerajaan nak umum, kita bagi tahu dengan bagi notis, bukan nak rahsia,” katanya.

Kelmarin, media asing melaporkan Malaysia akan mengurangkan subsidi bahan api menjelang Jun ini dengan memetik sumber rasmi dan industri.

Menurut laporan itu, harga diesel didakwa akan diapung pada kadar pasaran dalam tempoh beberapa minggu selepas Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Kuala Kubu Baharu pada 11 Mei ini dan akan disusuli dengan kenaikan berperingkat petrol dalam kadar runcit.Kongsikan kepada keluarga dan rakan anda

Baca Artikel Menarik:

Layari Laman Facebook MYKMU.NET

Ruhainies trauma, Bella tak layan panggilannya (Video)108 cawangan KFC ditutup, ini penjelasan mereka

Jokowi kecewa rakyat Indonesia lebih percaya doktor MalaysiaBeting pasir seluas padang bola timbul di Sungai Kelantan kerana kemarau [VIDEO]Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker